Advent en Kersttijd

De Advent begint op 29 november 2020 en daarmee begint het liturgisch jaar B. Letterlijk betekent Advent: ‘God komt naar ons toe’. De Advent bestaat uit vier zondagen tot aan Kerstmis. Hierna gaan we de Kersttijd in. De Kersttijd sluiten we af met de ‘Doop van de Heer’ op 10 januari 2021.

Veertigdagentijd

De Veertigdagentijd begint op aswoensdag en duurt tot de Paaswake (de avond vóór Pasen). Bij het tellen van de veertig dagen worden de zondagen niet meegerekend.

De Goede week begint met de viering van Palmzondag en duurt tot de Paaswake (de avond vóór Pasen).

Op de pagina’s ‘De Goede week vieren’ vind je een schat aan informatie om Palmzondag & de Goede week te vieren in de kerk en thuis als gezin.

Hoogfeest van Pasen

Op de pagina‘Pasen vieren’  vind je allerlei ideeën om deze bijzondere dagen samen als gezin of in de parochie te vieren.

Paastijd – Hemelvaart en Pinksteren

De periode tussen Pasen en Pinksteren wordt ook wel de Paastijd genoemd. Het is een tijd van 50 dagen vanaf het hoogfeest van Pasen en eindigt met het Pinksterfeest.

Tijd door het jaar

De Advent begint dit jaar op zondag 1 december 2019 en daarmee begint dan het liturgische jaar A.  Op zondag 22 november 2020 sluiten we het huidige liturgische jaar A af met het Feest van Christus Koning.

De zondag na Pinksteren vieren we het Feest van de H.Drie-eenheid en de zondag daarna Feest H.Sacrament. Daarna is het een lange, groene tijd van gewone zondagen tot eind november.

Onderstaande cirkel van de indeling van het kerkelijk jaar maakt een en ander inzichtelijk. (klik op de illustratie voor de PDF)