Adventsster

Hang op de eerste zondag van Advent een Adventsster voor het raam. Zo laat je niet alleen in je gezin maar ook aan iedereen die voorbij gaat zien dat je in verwachting bent van de geboorte van Jezus.

Adventskrans

Gebruik een Adventskrans en steek elke dag één of meerdere kaarsen aan op het moment dat je met het gezin bij elkaar bent. Bijvoorbeeld tijdens of na het eten. Een Adventskrans kun je kopen, maar ook met elkaar maken (zie adventskrans maken).

Adventstafel

Bereid je samen voor door thuis een Adventstafel te maken. Betrek je kinderen hierbij. Vraag je kinderen om in huis dingen te verzamelen waarvan zij vinden dat ze bij Advent horen. Praat met elkaar over wat ze uitgekozen hebben en bepaal samen of het geschikt is voor de Adventstafel. Zo maak je de Adventstafel écht van jullie samen.

Adventskalender

Gebruik een Adventskalender die aansluit bij jou gezin. Bij Samuel Advies zijn elk jaar verschillende adventskalenders te koop voor verschillende leeftijden. Je kunt er ook een zelf printen. Ze staan tussen de adventswerkjes. Maak elke dag een vakje van de Adventskalender open en sta samen stil bij de Bijbelteksten, vragen of opdrachtjes die tevoorschijn komen. Dit document zou je hierbij kunnen gebruiken.

‘Jesse tree’ / ‘Boom van Jesse’

Een manier om toe te leven naar Kerst is de traditie “Boom van Jesse”. Hierbij ga je chronologisch door de bijbelverhalen, op die manier ontdek je dat alles toewerkt naar de komst van Jezus.
Pak het grootste geschenk maar uit” is een boek dat we hiervoor warm aanbevelen.

Je kunt hier bijbehorende ornamenten downloaden: a. full- color ornamenten 3×3 (6 per pagina)       b. full-color ornamenten 4×4 (4 per pagina)  c. om zelf nog in te kleuren (6 per pagina) d. om zelf nog in te kleuren (4 per pagina) e. kleurplaten (1 per pagina). Deze behoren bij het voorgenoemde boek, maar zijn ook los te gebruiken. Je kunt vanaf 1 december elke dag het bijbehorende plaatje erbij zoeken en de genoemde bijbeltekst lezen. Het plaatje kun je vervolgens (evt. geplakt op dik karton of een houten rondje) met een lintje aan een touwtje (of aan de kerstboom) hangen.

Komende zondagen

Op de pagina ‘Komende zondagen‘ vind je voor elke zondag een inhoudelijke uitleg aan de hand van de lezingen van die zondag. Je vind er ook een knutselwerkje, puzzel / doordenkertje en een kleurplaat. Sluit je het abonnement af voor het liturgisch jaar dan vind je hier nog meer goede degelijke achtergrondinformatie bij de lezingen, een mooie kleurplaat. Heel goed ook te gebruiken in het gezin!

Kerstboom en kerststal

Zet thuis een kerststal bij de kerstboom. Laat kinderen spelenderwijs kennis maken met het Kerstverhaal. Zet bijvoorbeeld elke dag tot aan Kerstmis één figuurtje in de stal. Praat met elkaar over welke rol dit figuurtje heeft in het Kerstverhaal. Wat maakt hem of haar belangrijk? Leg op Kerstavond het kindje Jezus in de stal. De kerststal is nu compleet.
Kijk ook eens naar de kerststalletjes om zelf te printen tussen de knutselwerkjes kersttijd en kerststalletjes/kerstfiguren in de webshop.

Kerstbord maken

Maak samen je eigen kerstbord met het kerst tafereel. Je vindt de beschrijving hier.