Wat vieren we in de Goede Week?

  • Palm- of Passiezondag. De herdenking van de intocht van de Heer in Jeruzalem. – Hosanna, Zoon van David: gezegend Die komt in de Naam des Heren. Hij is de Koning… (Mt 21,9)
  • Witte Donderdag. Jezus viert met zijn apostelen het Laatste Avondmaal en geeft ons de H. Eucharistie. – Dit zegt de Heer: dit is mijn Lichaam, dat voor u gegeven wordt. Deze beker is het nieuwe verbond in mijn Bloed. Elke keer dat gij deze gaven nuttigt, doet dit tot gedachtenis aan Mij. (1 Kor 11,24-25)
  • Goede Vrijdag. De herdenking van het lijden en sterven van de Heer. – Christus is voor ons gehoorzaam geworden tot de dood, tot de dood aan het kruis. (Fil 2,8)
  • Pasen. De Verrijzenis van de Heer – Een Engel van de Heer daalde uit de hemel en sprak tot de vrouwen: Die gij zoekt, is verrezen, zoals Hij gezegd heeft, alleluia. (Mt 28: 2.5.6) – Verrezen ben Ik, en Ik ben nog altijd bij jullie.

Een mooie meditatieve uitleg van het Paastriduüm voor jezelf met ook apart een verhaal voor kinderen  staat hier.
Alle dagelijkse lezingen vanaf Palmzondag zijn hier te volgen (je kunt ook een app van Dagelijks evangelie downloaden). Een handreiking bij de zondagen vind je op rkbijbel.nl. Kijk ook eens op de website ‘Vier Pasen’.

Hieronder staan een aantal algemene suggesties voor de gehele Goede week en via de knoppen kom je bij een pagina voor elke dag van de Goede week. Tip: loop alle pagina’s door en bestel (zo nodig) de benodigde producten (zoals een huispaaskaars) op tijd.

Suggesties voor de gehele Goede week

Thuis de Goede Week meevieren

Maak ook thuis in een gebedshoekje of op een klein tafeltje de Goede week met eenvoudige middelen visueel voor de kinderen: het palmtakje op Palmzondag bij het kruis van Jezus. Het is mooi om op Palmzondag als gezin door je hele huis te trekken en in elke kamer een palmtakje achter het kruis te bevestigen als eerbetoon voor Jezus. Zing of bid daarbij iets waarbij je Gods Zegen vraagt voor wie of wat in die betreffende kamer.

Leg verder in de loop van de Goede Week voorwerpen bij het kruis die iets te maken hebben met de laatste dagen van Jezus’leven: een matze en wat druiven als verwijzing naar het Laatste Avondmaal, een doornenkroon en wat spijkers als verwijzing naar de kruisweg, wat stenen van het graf…

Mooi is om er ook een Bijbelvers bij te zetten: bijv. Christus is voor ons gehoorzaam geworden tot de dood, tot de dood aan een kruis. daarom heeft God Hem hoog verheven en Hem de Naam verleend die boven alle namen is. (Filippenzen 2, 8-9)

Knutselwerkjes voor de Goede week
(om zelf te printen!)

Op weg naar Pasen boekje
(om zelf te printen)

Paaskleurplaat
voor de ouderen en zieken om je heen

Webwinkel
allerlei leuke producten voor de Goede week

Kleurboek ‘Centro Aletti’ (om zelf te printen)
Prachtig kleurboek van het beroemde mozaïekatelier ‘Centro Aletti’ met kleine gekleurde afbeeldingen èn dezelfde afbeeldingen in het groot om zelf in te kleuren. Beginnend met het verhaal van de opwekking van Lazarus. Download het hier (NB: Dit bestand mag niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden).

Liedjes voor Goede week en Pasen – Samuel Advies

Een lijstje van liedjes (youtube) passen voor de Goede week en Pasen.

Uitnodiging voor de vieringen in de Goede Week

Nodig speciaal de kinderen en hun families uit om de Goede Week en Pasen mee te komen vieren in de kerk. Laat ze op die manier weten dat ze welkom zijn en erbij horen. Je kunt deze uitnodiging daarvoor gebruiken. Vul de tijden nog even in en deel ze uit!

Beeldmateriaal

Kijktafels ‘Geloven thuis’

Kijktafel geloven thuis

Verteltheater “Tijd voor Jezus”

verteltheater

Diverse mooie films (webwinkel)

DVD___Jezus__zoa_57fb64d2d0780.jpg

ABC van de Goede week

abc

“Op weg naar Pasen” film van 18 minuten voor kinderen over de Goede Week en Pasen, met beelden van kruiswegstaties. Het verhaal wordt in het Nederlands verteld.
gemaakt door Samuel advies

De dagen rond Pasen verteld voor jonge kinderen. Het filmpje duurt 3 minuten. Met mooie illustraties uit “Mijn kleine Paasboekje” van Christine Goodings en Claudine Gevry. gemaakt door Samuel advies

Film van 26 minuten die begint bij de intocht van Jezus in Jeruzalem en loopt tot de verrijzenis. Nederlands gesproken.

Catholic Family Crate heeft ook een mooi document gemaakt voor de gehele Goede week.

Digitale nieuwsbrief

Wil je regelmatig onze digitale nieuwsbrief in je mailbox ontvangen? Meld je hieronder gratis aan en blijf op de hoogte!

Winkelmand

sluiten