Evangelie: Johannes 6, 51-58
Thema: Jezus geeft zichzelf aan ons

 

Hoogfeest van het H. Sacrament - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
Hoogfeest van het H. Sacrament - Werkje
Werkje
Hoogfeest van het H. Sacrament - Doordenkertje
Doordenkertje

De instelling van de Eucharistie vieren we op Witte Donderdag maar dan gaat de aandacht vooral naar het lijden en sterven van Christus. Vandaag vieren we nog eens apart dat grote geschenk dat Jezus ons naliet, zijn zelfgave aan ieder van ons in de Heilige Communie. Het evangelie van deze dag krijgt meer betekenis wanneer u leest wat eraan vooraf gaat. De dag voordat Jezus over zichzelf zegt: “Ik ben het levend brood, dat uit de hemel is neergedaald. Als iemand van dit brood eet, zal hij leven in eeuwigheid”, heeft de wonderbare spijziging plaatsgevonden.

De mensen komen terug bij Jezus, misschien om nog eens gratis gevoed te worden? Maar Jezus wijst hen een weg de diepte in: Hij zelf is ons voedsel ten eeuwig leven. Dit is zeker ook aan kinderen uit te leggen: Jezus geeft zichzelf in de Heilige Eucharistie als voedsel voor ons hart, opdat we het leven niet oppervlakkig leven maar ten volle. Hij zelf is onze Vrede. De kracht van de Heilige Eucharistie is zó groot, terwijl Jezus zich zo nederig en onopvallend geeft onder de gedaante van die kleine hostie.

Deze feestdag nodigt ons uit met grotere liefde en grotere eerbied stil te staan bij dit Heilige Sacrament van de Eucharistie. Probeer ook de kinderen iets van verwondering en eerbied voor de Heilige Communie mee te geven. Misschien is het zinvol nog eens te vertellen hoe je eerbiedig ter Communie gaat en dat je Amen zegt wanneer de priester zegt: Lichaam van Christus.

“Jezus zegt:
Ik ben het levend brood,
dat uit de hemel is neergedaald.
Als iemand van dit brood eet,
zal hij leven in eeuwigheid.”
(Johannes 6, 51-52)

Op onze site staan ook twee mooie katholieke liederen van Wim Hakvoort ‘Sacramentsfeest’  en ‘Het laatste avondmaal’ die je kunt gebruiken voor deze speciale zondag.
Hier vind je een Bijbelverskaart met bovenstaande Bijbeltekst. Zo kun je dat thuis met de kinderen op een goed zichtbare plaats zetten en de mooie woorden van Jezus in je hart prenten.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.