Evangelie: Johannes 2, 13-25
Thema: Luister naar Jezus

 

3e Zondag van de Veertigdagentijd - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
3e Zondag van de Veertigdagentijd jaar B - Doordenkertje
Doordenkertje
3e Zondag van de Veertigdagentijd jaar B - Werkje
Werkje

Dit evangelie laat op treffende wijze zien dat ook Jezus boos kon worden wanneer er een ontoelaatbare grens wordt overschreden. De tempel is het huis van God zijn Vader en Jezus geeft in zijn boosheid duidelijk aan dat de mensen daar geen eerbied tonen dat het huis van God een huis van gebed zou moeten zijn.

Maak eventueel van lego een tempel met allemaal dieren en mensen en geldstukken ervoor op het plein. Vraag eerst aan de kinderen wat zij vinden van al die drukte voor en in Gods huis. Stel je eens voor dat er in onze kerk een markt gehouden zou worden. Wat zou je daarvan vinden? Wat verwacht je in Gods huis? Luister maar hoe Jezus het vond toen Hij al die drukte in de tempel trof. Jezus verlangt dat het huis van God zijn Vader een huis van gebed is. Begrijp je waarom Hij boos is?

Hoe kunnen wij van onze kerk een huis van gebed maken? Ga je bijvoorbeeld tikkertje spelen in de kerk?  De kerk is Gods huis, heel speciaal daar waar Jezus zelf aanwezig is in de H. Communie in het Tabernakel. Dat kun je zien wanneer er voor het Tabernakel een gordijntje hangt (nu is dat in de Veertigdagentijd een paars gordijntje) en ernaast een Godslamp brandt die dag en nacht aan blijft.

Het Tabernakel is een mooi (gouden) kastje waar de overgebleven heilige Hosties na de Heilige Mis bewaard worden om aan zieke mensen te brengen. Daarom kniel je ook wanneer je een (katholieke) kerk binnenkomt. Dan begroet je Jezus die er dag en nacht aanwezig is voor ieder van ons in het heilig Sacrament ( de H.Hostie). Bespreek met de kinderen op welke verschillende manieren je eerbiedig kunt zijn in de kerk (stil luisteren, geen kauwgom kauwen, geen troep in de bank laten, op bepaalde momenten knielen, tijd nemen om te bidden etc.)

Indien u een groep heeft met vooral grotere kinderen, kunt u ook even aandacht besteden aan de eerste lezing waarin de Tien Gouden geluksregels verteld worden (zie Exodus 20, 1-17).

“Ik ben de Heer uw God…
Gij zult geen andere goden hebben ten koste van Mij.”
(Exodus 20, 1)

Klik hier voor een Powerpoint presentatie van dit evangelie

Klik hier voor alle werkjes voor de Veertigdagentijd (ook kalenders) en een Bijbelverskaart van bovenstaand Bijbelvers van deze zondag.

In het document Veertig- en Vijftigdagentijd  vind je ideeën om de zondagen van de Veertigdagentijd met elkaar te verbinden.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar B kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar B
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.