Evangelie: Lucas 1, 57-66
Thema: Johannes, de wegbereider

Kleurplaat
Puzzel
Feest Johannes de Doper - werkje
Werkje
johannes doper doordenkertje
Doordenkertje

Klik hier voor een PDF-bestand met extra achtergrondinformatie en ideeën voor deze feestdag.

Eigenlijk wordt van alle heiligen de sterfdag, de overgang naar het eeuwige leven, gevierd. Maar van Johannes de Doper, de grote profeet en wegbereider van Christus, vieren we ook de geboorte. Vraag de kinderen wie Johannes de Doper kent. Meestal komen we hem alleen in de Adventstijd tegen. Hij is de profeet die als het ware met één been in het Oude en één been in het Nieuwe Testament staat.

Hij krijgt de taak om de mensen voor te bereiden op de komst van Jezus Christus. Hij roept de mensen op zich te bekeren en ruimte in hun leven te maken voor de Christus die gaat komen. Zijn ouders hebben hem op gevorderde leeftijd en ontvangen en zijn geboorte werd aangekondigd door de engel Gabriel. Een mooi verhaal om aan kinderen te vertellen (zie Lucas 1, het stukje dat voorafgaat aan het evangelie van deze dag).

Bespreek met hen hoe zij in de komende (vakantie)tijd zelf een wegbereider voor Jezus kunnen zijn. Laten zien dat je bijv. God dankt voor het eten (ook in een restaurant), een vriendje meenemen naar de kerk op zondag, in het buitenland ook een kerk bezoeken, samen uit de Bijbel lezen ook op de camping…

“Jij kind, profeet van de Allerhoogste zul je worden genoemd,
want voorafgaan zul jij aan de Heer
en jij zult zijn wegen bereiden.”
(Lucas 1, 76)

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.