Evangelie: Matteus 5, 1-12a

Thema: Gelukkig ben je als je Jezus nodig hebt

 

4e Zondag door het jaar A - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
4e Zondag door het jaar A - Puzzel
Puzzel
4e Zondag door het jaar A - Werkje
Werkje

Vorige week hebben we gelezen hoe Jezus de eerste leerlingen riep om Hem te volgen en hoe Hij al weldoende rondtrok en alle ziekten en kwalen genas. Een grote menigte mensen trekt met Hem mee. Vanaf hoofdstuk 5 (tot en met hoofdstuk 7) lezen we in het evangelie van Matteüs de woorden van Jezus uit de Bergrede. Vandaag het eerste gedeelte eruit. De Bergrede vormt de kern van ons christelijk geloof waarin Jezus ons leert hoe wij met Hem en met elkaar in liefde kunnen leven. Vertel ook de kinderen over de context waarin het evangelie van deze zondag staat (het helpt om zelf in de Bijbel even op te zoeken welke teksten ervoor en welke teksten erna staan).

Vraag de kinderen wat de mens volgens de wereld allemaal gelukkig maakt (geld, macht, aanzien, bezit etc.) Vandaag horen we bijna het tegenovergestelde. Luister maar naar Jezus’ woorden. Vertel of lees dan eerst de evangelietekst van de zaligsprekingen. Het kan verrassende inzichten geven wanneer u daarna eerst aan de kinderen zelf vraagt wat zij denken dat Jezus met deze woorden bedoelt. Probeer iedere zaligspreking ook even apart te bespreken. Het hier bijgevoegde knutselwerkje kunt u eventueel groot uitprinten en ook bij de uitleg gebruiken.

De kernboodschap van dit evangelie is dat Jezus iedere persoon gelukkig (zalig) prijst die zichzelf niet centraal stelt maar zich afhankelijk weet van God.

Ieder die beseft dat hij/zij Gods liefde nodig heeft om een ander lief te kunnen hebben is een gelukkig mens.

“Zalig die vrede brengen,
want zij zullen kinderen van God genoemd worden.”
(Matteüs 5, 9)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.