Evangelie: Lucas 9, 11b-17
Thema: Jezus, het levende Brood uit de hemel

 

Vertel/kleurplaat

Puzzel

Kleurplaat Jezus in ons midden

Werkje

Op Witte Donderdag vieren we ieder jaar de instelling van de Heilige Eucharistie: Jezus die zichzelf uit liefde aan ieder van ons geeft onder de tekenen van brood en wijn. We vieren dit dan in het licht van zijn sterven op Goede Vrijdag én zijn Verrijzenis met Pasen.

Op deze zondag vieren de dit wonderbaarlijk sacrament nog eens apart. Jezus geeft zichzelf als ons voedsel voor onze levensreis. Bespreek eerst het volgende met de kinderen: wanneer heeft Jezus ons de Heilige Communie gegeven? Wie weet welk feest we vandaag vieren?
Luister eens naar het evangelie en probeer te begrijpen wat dat met het feest vandaag te maken heeft. Jezus geeft
de mensen overvloedig te eten zodat ze niet onderweg zullen bezwijken. Hij geeft ons zichzelf in de Heilige Hostie als voedsel voor onze ziel, opdat we in liefde voor Hem en voor onze medemensen kunnen groeien op onze levensreis.

Lees eventueel met de kinderen ook de tweede lezing (1 Korintiërs  11, 23-26), dat maakt het verband duidelijker. Probeer hen mee te geven hoe belangrijk dit sacrament is, bron en hoogtepunt van het leven van de kerk en van iedere gelovige. Jezus, werkelijk tegenwoordig in de H. Hostie. Daarom knielen we ook voor een tabernakel waarin de Heilige Hosties bewaard worden, we knielen dan voor Jezus. Daarom gaan we ook eerbiedig ter Communie, omdat we Jezus zelf dan mogen ontvangen.

Zoals de prefatie van dit feest het zegt: In dit sacrament wilt U ons voeden en heiligen en alle mensen in de wereld één maken in geloof, één in broederlijke liefde. Het is mooi om de context van onderstaand vers uit Johannes 6
nog eens voor uzelf na te lezen.

“Ik ben het levende brood dat uit de hemel is neergedaald,
zegt de Heer.
Als iemand van dit brood eet,
zal hij leven in eeuwigheid.”

(Johannes 6, 51-52)

Kijk hier naar een mooie Bijbelverskaart van bovenstaande belangrijke tekst.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar C kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar C
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.