Evangelie: Lucas 1, 39-45
Thema: Een wonderlijke ontmoeting

 

4e Zondag van de Advent jaar C - Vertelplaat Vertel/kleurplaat Doordenkertje ak576Werkje

Waarschijnlijk kennen veel kinderen het verhaal van de boodschap van de engel aan Maria niet. Vraag eerst: hoe is Maria te weten gekomen dat zij de moeder van Jezus mocht worden? Wie heeft haar dat verteld? Vertel het verhaal van de engel bij Maria als inleiding op dit evangelie (zie Lucas 1, 26-38). Op een dag komt de engel Gabriel onverwacht bij Maria op bezoek. Ze schrikt ervan maar hij zegt dat ze niet bang hoeft te zijn, ze zal een zoon ter wereld brengen die zij de naam Jezus moet geven. Hoe kan dat terwijl ze nog niet met Jozef getrouwd is? De engel vertelt haar dat de heilige Geest over haar zal komen. Daarom zal haar kind geen gewoon kind zijn, maar de Zoon van God. Ook vertelt de engel aan Maria dat haar nicht Elisabet zelfs op haar oude dag een zoon verwacht. Maria begrijpt het allemaal niet maar ze geeft zich over aan Gods wil.

Na dit hemelse bezoek vertrekt Maria ‘haastig’ naar Zacharias en Elisabet. Daar vertelt het evangelie van deze zondag verder over. Hoe Elisabet de moeder van de Heer herkende, ook al had Maria nog helemaal niets verteld. En hoe de kleine Johannes de Doper in de schoot van zijn moeder van vreugde ‘opspringt’ bij het horen van de groet van Maria.

Een wonderlijke ontmoeting tussen twee vrouwen en hun kinderen in de moederschoot.

Wie van jullie heeft wel eens een wonderlijke ontmoeting gehad? Nodig de kinderen uit deze week hun hart open te stellen voor een verrassende ontmoeting.

Eventueel kun je ook nog wijzen op het Wees Gegroet, het eerste deel daarvan bestaat uit de woorden van de engele Gabriel aan Maria (Wees gegroet, Maria, vol van genade, de Heer is met u), het tweede deel bestaat uit de woorden die Elizabeth sprak bij hun wonderlijke ontmoeting (Gij zijt de gezegende onder de vrouwen en gezegend is Jezus de vrucht van uw schoot). Het laatste deel is er door de kerk aan toegevoegd (Heilige Maria, Moeder van God, bid voor ons zondaars, nu en in het uur van onze dood. Amen)

“Zalig zij die geloofd heeft dat tot vervulling zal komen wat haar vanwege de Heer gezegd is.”
(Lucas 1, 45)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar C kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar C
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.