Evangelie: Matteus 1, 18-24
Thema: Jozef doet wat God wil

 

4e Zondag van de Advent jaar A - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
Werkje - De droom van Jozef
Werkje
4e Zondag van de Advent jaar A - Doordenkertje
Doordenkertje

Deze zondag staat de persoon van Jozef centraal. De trouw van Jozef aan God en aan Maria is indrukwekkend.  Toen Jozef bemerkte dat Maria al zwanger was voordat zij getrouwd waren, moet er in zijn hart een hevige strijd hebben plaatsgevonden. Want in zijn tijd moest een vrouw gestenigd worden wanneer zij voor het huwelijk al een kind verwachtte.

Ik denk dat Jozef eigenlijk niet kon of wilde geloven dat Maria hem ontrouw was geweest maar hoe kon ze dan toch zwanger zijn? De tekenaar geeft dit verdriet van Jozef treffend weer. En dan is het uiteindelijk de liefde en de openbaring van God (gesymboliseerd door het hart van de veren van een duif)die Jozef ervan overtuigen dat het goed is om met Maria te trouwen. Dit kan ons inspireren om ook te luisteren naar wat God wil en het in praktijk te brengen, ook al is dat soms heel moeilijk. Bespreek met de kinderen voorbeelden waar God iets vraagt (bijv. je ‘vijand’ liefhebben, dienstbaar zijn, opkomen voor je naaste etc.) wat wij als mensen heel moeilijk vinden.

“Zie, de maagd zal zwanger worden en een zoon ter wereld brengen.
En men zal Hem de naam Immanuel geven: God met ons.”

(Mt. 1, 23)

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.