Evangelie: Johannes 2, 1-12
Thema: Maria vraagt, Jezus zorgt

 

2e Zondag door het jaar C - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
2e Zondag door het jaar C - Werkje
Werkje
2e Zondag door het jaar C - Puzzel
Puzzel

Na alle feesten van de afgelopen zondagen, gaan we nu weer door met de gewone tijd door het jaar. Vraag de kinderen of het hen opvalt dat de priester nu een andere kleur kazuifel aanheeft (groen). Wie weet welke kleur hij vorige week aan had? (wit) En welke kleur in de voorbereidingstijd op kerstmis, de advent? (paars).

Na het vieren van Jezus’ geboorte, Driekoningen en Jezus’ Doopsel gaan we nu in de gewone (komende) tijd (tot Aswoensdag) luisteren naar verhalen over zijn verdere openbare leven nadat Hij op 30 jarige leeftijd gedoopt is in de Jordaan. We worden uitgenodigd te groeien in onze vriendschap met Jezus (vandaar de kleur groen).

Vandaag horen we in het evangelie hoe Jezus voor het eerst met een teken laat zien wie Hij is. Tot dan toe was Hij voor veel mensen een gewone timmerman uit Nazaret. Jezus staat midden in het leven van ons mensen, Hij is aanwezig op een bruiloft. Wanneer de wijn op dreigt te raken, grijpt Hij in na een aandringen van zijn moeder Maria. Maria vraagt en Jezus zorgt dat er weer ruim voldoende wijn is en bovendien een hele goede wijn.

Dit prachtige verhaal laat zien hoe belangrijk de plaats van Maria is. Zij verwijst steeds opnieuw naar haar Zoon Jezus. Zij zal nooit de aandacht op zichzelf vestigen. We mogen tot haar bidden opdat zij, als Moeder, ons helpt en steunt in onze groei naar Jezus.

“De moeder van Jezus zegt:
Doet maar wat Hij je zeggen zal.”
(Johannes 2, 5)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar C kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar C
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.