Evangelie: Johannes 2, 13-22
Thema: De kerk is het huis van God

 

Kerkwijding Sint Jan van Lateranen - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
Kerkwijding Sint Jan van Lateranen - puzzel
Puzzel
Kerkwijding - werkje
Werkje

Deze zondag onderbreken we de gewone zondagen door het jaar omdat op 9 november het Feest van de Kerkwijding van de St. Jan van Lateranen wordt gevierd. Deze basiliek is de kathedraal van de Paus als bisschop van Rome en wordt de ‘moederkerk’ van Rome en van de wereld genoemd. Deze kerk is het zichtbare symbool van de universele kerk. Het nodigt ons uit om vooruit te zien naar het Huis van God in het hemelse Jeruzalem.

Het evangelie laat ons Jezus zien die boos wordt omdat men van zijn Vaders huis een markthal heeft gemaakt. Vraag na het vertellen van het evangelie aan de kinderen waarom zij denken dat Jezus zo boos werd. Kinderen kunnen zulke dingen wonderwel aanvoelen. U kunt dan aansluiten door uit te leggen dat wij ook uitgenodigd worden om de heiligheid van onze kerk te respecteren: door bijv. niet te rennen en zachtjes of niet niet te praten. Even knielen voor Jezus in het tabernakel wanneer je binnenkomt. Geen mobieltjes of kauwgom in de kerk… In Gods Huis komen we samen om naar zijn woorden te luisteren en samen te bidden.

Bespreek ook eventueel wat de naam van uw kerk is en wat voor bijzonderheden er te zien zijn.

De tweede lezing uit de brief aan de Korinthiers is erg mooi om erbij te betrekken (zie 1 Kor. 3, 9c-11. 16-17). Paulus legt uit dat Jezus Christus het fundament is van het bouwwerk van ons leven. En wij mogen ieder een tempel zijn van de heilige Geest. Wellicht kent u het liedje: Weet je het wel, weet je het wel, je bent een tempel (3x) Een tempel van de heilige Geest. Vol van kracht, vol van liefde, vol van glorie (3x) Je bent een tempel van de heilige Geest.

In de prefatie van dit feest staat nog een mooie uitleg: “Want Gij wilt wonen in een huis van gebed; hier geeft Gij ons alwat wij nodig hebben, en is uw genade voortdurend werkzaam. Hier maakt Gij ons tot een tempel van de Heilige Geest, waarin het licht schijnt van een welgevallig leven…”

“Je weet toch dat je Gods tempel bent en dat de Geest van God in je woont?
Want de tempel van God is heilig en die tempel ben jij.”

(1 Kor. 3, 16-17)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.