Evangelie:
Thema:

afbeelding

uitleg Rozenkrans (met tekening)

werkje

7 oktober: heilige Maria van de Rozenkrans

“Wees gegroet, Maria, vol van genade; de Heer is met u” (Lucas 1,28)

De hele maand oktober is speciaal toegewijd aan de Rozenkrans en vandaag vieren we Maria van de Rozenkrans. Dat is niet zonder reden want eind 16e eeuw bedreigden de oprukkende Turken het christelijke westen. De toenmalige paus Pius V riep alle christenen op om de Rozenkrans te bidden en Maria’s voorspraak te vragen voor de bescherming tegen de dreigende inval. Zo voer op 7 oktober 1571 een Spaans-Italiaanse vloot, onder leiding van Don Juan van Oostenrijk de Turken tegemoet en overwon hen in de zeeslag bij Lepanto. Vervolgens heeft de paus deze dag ingesteld om de Heilige Maria van de Rozenkrans jaarlijks te vieren.

De Heilige Paus Johannes Paulus II was een grote fan van het Rozenkransgebed en in zijn brief over de Rozenkrans ‘Rosarium Virgines Mariae’ schrijft hij: “Een gezin dat samen bidt, blijft bij elkaar. De heilige rozenkrans, een eeuwenoude traditie, heeft zichzelf in het bijzonder effectief gemaakt als een gebed dat het gezin bij elkaar brengt. … Veel van de problemen waarmee hedendaagse gezinnen geconfronteerd worden, vooral in economisch ontwikkelde samenlevingen, zijn het gevolg van hun toenemende onkunde om met elkaar te communiceren. Veel gezinnen vinden het moeilijk om tijd voor elkaar vrij te maken, en de zeldzame momenten dat ze het wel doen, worden vaak besteed aan het kijken naar de tv.

Teruggaan naar het bidden van de rozenkrans in gezinsverband betekent dat het dagelijks leven gevuld wordt met andere beelden, beelden van het geheim van de Verlossing: het beeld van de Verlosser, het beeld van Zijn meest gezegende Moeder. Het gezin dat de rozenkrans gemeenschappelijk bidt, brengt iets van de sfeer van het huisgezin van Nazaret opnieuw tot leven. De leden plaatsen Jezus in het centrum, zij delen in Zijn vreugde en smart, zij plaatsen hun noden en hun plannen in Zijn handen en zij putten uit Hem de hoop en de kracht om door te gaan.” (Rosarium Virgines Mariae nr. 41)

Bij veel verschijningen, vooral in Fatima, vraagt Maria zelf dat we iedere dag de Rozenkrans bidden. Het is echt mooi om als gezin zoveel mogelijk dagelijks (een deel van) de Rozenkrans te bidden. Het geeft een enorme rust en helpt iedereen om dichter naar Jezus en Maria te groeien. Vooral omdat je bij ieder tientje een mysterie van het leven van Jezus overweegt. Tijdens een autorit is het ook een goede gelegenheid om dit gebed samen te bidden. Het is de moeite waard dat we dit belangrijke gebed weer (her)ontdekken!

Op deze dag is het leuk om met de kinderen een Rozenkrans te maken van snoepjes (bijv. verschillende soorten dropjes en M&M’s). Maak op de tafel daarmee een Rozenkrans en bid het samen. Ieder kind mag om de beurt iets voorbidden en dan het snoepje pakken om na het bidden op te eten.

Heer, wij hebben door de boodschap van de Engel
de menswording van Christus, uw Zoon, leren kennen.
Wij bidden U: stort uw genade in onze harten,
opdat wij, op voorspraak van de heilige Maagd Maria,
door zijn lijden en kruis gebracht worden tot de heerlijkheid van de verrijzenis.

Bestel hier een Rozenkrans en een Rozenkransboekje met uitleg van alle geheimen.

Print en gebruik dit ‘kleur- en gebedsboekje’ van de Rozenkrans (uitgave van Samuel Advies)

Kijk hier naar een kort filmpje met praktische uitleg hoe een Rozenkrans te bidden.

Kijk hier voor een uitgebreide uitleg voor kinderen van de Rozenkrans

Doe mee aan de wereldwijde gebedsactie ‘1 miljoen kinderen bidden voor eenheid en vrede’.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.