Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat

14 augustus H. Maximiliaan Kolbe (1894-1941)

“Geen groter liefde kan iemand hebben dan deze, dat hij zijn leven geeft voor zijn vrienden.” (Johannes 15,13)

Je hoort er niet vaak over praten hoe belangrijk de deugden zijn voor de opvoeding! De deugd is “een levenshouding, een vaste gesteltenis, om het goede te doen.”(zie CKK 1803 en verder) Maximiliaan Kolbe laat door zijn leven en sterven de deugd van de moed (fortitudo) zien. Er zijn vier belangrijke deugden waar alle andere deugden omheen ‘cirkelen’ en dat zijn de kardinale deugden: voorzichtigheid, rechtvaardigheid, sterkte (moed) en matigheid. Moed is het vermogen om in moeilijke situaties die de mens beangstigen, kracht te putten uit de goddelijke bron. Wie moedig is, kan uitstijgen boven de pijn en de angst van een situatie.

Maximiliaan is opgegroeid in Polen en ondanks de onderdrukking geven zijn ouders hem een levend geloofsleven mee. Op een dag krijgt hij een verschijning van Maria die hem twee kronen voorhoudt: een witte en een rode. De witte kroon staat voor het bewaren van de zuiverheid heel zijn leven en de rode voor het martelaarschap. Maximiliaan zegt tegen zijn Hemelse Moeder dat hij beide kronen aanvaardt.

Hij treedt in bij de Franciscanen, wordt priester en zet zich in voor een grotere toewijding aan het Onbevlekt Hart van Maria. Zij zal ons bij Jezus brengen. Hij publiceert daar zelfs een tijdschrift voor dat de hele wereld over gaat. Ook start hij als een van de eersten Katholieke Radio uitzendingen. Als missionaris gaat hij ook nog naar Japan. Vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog is hij weer terug in Polen. Vanwege zijn moedige inzet om een katholiek weekblad te blijven uitgeven ondanks de oorlog, wordt hij gevangengenomen door de Gestapo. Uiteindelijk komt hij in Auschwitz terecht.

Op een dag is er een gevangene gevlucht. Daarvoor moeten tien anderen boeten. Terwijl de Nazi commandant willekeurig tien mensen aanwijst die de hongerdood moeten sterven, begint een van de slachtoffers te huilen en om genade te smeken. Hij wil zijn vrouw en kinderen niet alleen achterlaten. Dan zegt nummer 16670: “Ik wil de plaats van die man innemen”. Priester Maximiliaan Kolbe (nummer 16670) wil zijn leven geven uit liefde, voor iemand die hij helemaal niet kent.

Met de negen andere gevangenen belandt hij in een hongerbunker. Twee weken lang leidt hij zijn medegevangenen in gebed en bemoedigt hij hen. De situatie is zó schrijnend dat gevangenen hun dorst lessen door het drinken van hun eigen urine. Te midden van dood en ellende brengt Maximiliaan de liefde van God. Als alle anderen zijn gestorven, vinden de bewakers hem alleen nog levend. Dan geven ze hem een dodelijke injectie.

De H. Paus Johannes Paulus II verklaart Maximiliaan Heilig in 1982, in aanwezigheid van de man (en zijn kinderen) voor wie Maximiliaan zijn leven heeft gegeven.

God,
Gij hebt de heilige priester en martelaar Maximiliaan Maria Kolbe,
die een vurig vereerder was van de onbevlekte Maagd,
vervuld met liefde tot de naaste en met ijver voor het heil van de mensen.
Geef dat wij ons, op zijn voorspraak,
ter ere van uw Naam inzetten voor het heil van anderen
om zo tot in de dood gelijkvormig te worden aan uw Zoon.

Kijk hier naar een mooi lied met filmbeelden over Maximiliaan Kolbe.

Kijk hier naar een clip van de film Saint Maximilian Kolbe

Kijk hier naar een geanimeerde kindertekenfilm over Maximiliaan van My Catholic Family (EWTN)

Samuel Advies verkoopt ook een mooi stripboek over deze bijzondere heilige!

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.