Jezus noemt zichzelf de Goede Herder. En wij mogen bij Hem horen zoals schapen bij de kudde horen. Toch verwijderen wij ons regelmatig van de Herder en gaan we onze eigen gang. We denken het beter te weten of het wel zonder God af te kunnen. We zetten Hem niet (meer) centraal maar onszelf. Wat een voorrecht dat we dan met onze eigenwijsheid, onze zonden, bij God mogen terugkomen om vergeving te vragen. In het sacrament van boete en verzoening ontvangt de priester ons namens God. We mogen in alle eenvoud met hem bespreken waar het fout is gegaan in ons leven. De priester schenkt ons dan namens God de vergeving van onze zonden. Wat een bevrijding en genade om opnieuw te kunnen beginnen! Dit sacrament mogen we heel regelmatig ontvangen, steeds weer een kans om opnieuw met een schone lei te beginnen! Steeds weer opnieuw Gods grote liefde en barmhartigheid ervaren!

Kinderen uitleg geven over dit mooie sacrament zou als volgt kunnen: Laat een schoon glazen potje zien en vertel dat dit staat voor je hart. Bij het H.Doopsel is het Licht van Christus in je hart (ziel) gekomen (doe een waxinelichtje in het potje aan). Dat straalt door de schone wanden van het potje (je hart) naar alle kanten. In de loop van de tijd zijn er wat vlekken op je hart gekomen door je ongehoorzaamheid, leugens vertellen, schelden op anderen, teveel aan jezelf denken, stiekem iets weg pakken, pesten…. (Doe steeds bij iedere zonde een kloddertje nat zwart zand op de buitenkant van het potje). Als het potje (je hart) helemaal bevlekt is, kan het licht van Jezus dan nog naar buiten schijnen? Nee, je ziet er steeds minder van…. Gelukkig kunnen we God altijd om vergeving vragen voor onze zonden in het dagelijks gebed, in de H.Mis en in het bijzonder in het Sacrament van Boete en Verzoening. God is een Barmhartige Vader die ons met zijn liefde en vergeving omhelst. God wast ons dan helemaal schoon zodat het Licht van zijn Liefde weer helemaal door ons heen kan stralen! (was het potje schoon met water).

Het sorry briefje is een hulpmiddel voor kinderen als voorbereiding op het ontvangen van het Sacrament van Verzoening. Kinderen kunnen hiertoe de kans krijgen tijdens het knutselen wanneer er een priester beschikbaar is om in een aparte ruimte met ieder kind persoonlijk een biechtgesprekje te hebben.