Evangelie: Matteus 2, 1-12
Thema: Een ster wijst de weg

 

Feest van Driekoningen - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
Driekoningen - Doordenkertje
Doordenkertje

Werkje

In de liturgie wordt dit feest de Openbaring des Heren genoemd omdat Jezus’ geboorte is geopenbaard aan de wijzen die buiten Israël woonden. Zo is Jezus geopenbaard niet alleen aan het volk van Israël maar ook aan de heidenen. In de volksmond wordt het feest Driekoningen genoemd, terwijl er nergens in het evangelie staat dat er drie koningen waren. Er staat dat er wijzen kwamen die goud, wierook en mirre (drie geschenken) meenamen.

Wie heeft er wel eens in het pikkedonker naar de sterrenhemel gekeken? Wat zie je dan? Hoe helderder en hoe donkerder het buiten is, des te meer sterren zie je. Soms kun je de melkweg zelfs zien. Ooit heeft er één hele grote felle ster aan de hemel geschenen. De wijzen konden deze ster onderscheiden van al die anderen. Zij gingen op onderzoek uit en gingen de ster achterna. In de bijbel wordt Jezus zelf ook wel de morgenster genoemd. Hij is de ster die onze levensweg verlicht. Maar het is wel belangrijk dat je op zoek gaat naar deze ster. Jezus wil voor jou de ster zijn die jou de weg in je leven wijst. Soms kom je, zoals je op de tekening ziet, een heleboel verschillende richtingaanwijzers in je leven tegen. Er zijn allerlei dingen die je afleiden van Jezus. Wie kan voorbeelden noemen? Hoe kun je je blik gericht houden op dé ster? Kijk goed naar die ene, ware ster: Jezus.

“Wij hebben zijn ster in het Oosten gezien
en zijn met geschenken gekomen om de Heer onze hulde te brengen.”
(Matteüs 2,2)

Hier staan afbeeldingen bij het evangelie.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar C kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar C
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.