Evangelie: Johannes 9, 1-41
Thema: Kijk met de ogen van je hart

 

4e Zondag Veertigdagentijd jaar A - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
Werkje - Kijk met de ogen van de hart
Werkje
4e Zondag Veertigdagentijd jaar A - Doordenkertje
Doordenkertje
Het evangelie gaat over zien en niet zien. Bespreek met de kinderen hoe vaak wij denken dat we alles zien maar toch een heleboel ‘over het hoofd zien’. Wanneer je bijvoorbeeld in je klas bent, zie je al je klasgenootjes. Maar zie je ook dat ene meisje dat vandaag heel verdrietig is omdat haar ouders gaan scheiden? Wanneer je in het bos wandelt zie je nu veel kale bomen. Maar zie je ook aan verschillende struiken groene scheutjes?
De blinde uit het evangelie kan met zijn ogen echt niets zien totdat Jezus hem geneest. Daarna vraagt Jezus hem: Geloof je in de Mensenzoon? De man vraagt: “Wie is dat, Heer? Dan zal ik in Hem geloven.” Jezus antwoordt de man: “Je ziet Hem. Het is Degene die met je spreekt.” Dan zegt de man: “Ik geloof, Heer.”
Het mooie is dat de blinde eigenlijk dubbel ziende is geworden; hij kan weer met zijn ogen zien en met de ogen van zijn hart heeft hij Jezus als de Mensenzoon gezien en gelooft hij in Hem. Kijken wij naar onze medemensen met de ogen van ons hart? Herkennen wij Jezus in hen?

“Ik ben het licht der wereld, zegt de Heer,
wie Mij volgt, zal het levenslicht bezitten.”

(Johannes 8, 12b)

 

Op de pagina het Kerkelijk jaar vieren op de Samuel site vind je nog meer informatie en ideeën voor de Veertigdagentijd. Met hier specifieke tips hoe je de zondagen van de Veertigdagentijd met elkaar kunt verbinden.
En kijk op knutselwerkjes veertigdagentijd voor nog meer werkjes voor de Veertigdagentijd.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.