Evangelie:
Thema:


afbeelding

kleurplaat ©Crafty Little Blessing

23 augustus H. Rosa van Lima (1586-1617)

“Wie mijn volgeling wil zijn, moet Mij volgen door zichzelf te verloochenen en zijn kruis op te nemen.” (Marcus 8, 34)

De Heilige Rosa van Lima is de eerste heiligverklaarde persoon van de Amerika’s en de patrones van Zuid-Amerika. Haar naam bij de geboorte is ‘Isabella’ en zij maakt deel uit van een kinderrijk gezin met een welgestelde Spaanse vader en een inheemse moeder. Het verhaal gaat dat een dienstmeisje op een dag haar babygezicht omkranst ziet met prachtige bloeiende rozen en haar daarom Rosa noemt. Zelf neemt ze die naam bij haar H. Vormsel als naam aan.

Als jong meisje valt ze al op door haar gebed, vasten en toewijding aan God. Dagelijks gaat ze naar de H. Mis en besteedt ze tijd in Aanbidding. Ze legt zichzelf allerlei moeilijke dingen op (zoals bijv. vasten op water en brood, weinig uren slapen) en dat draagt ze in gebed en liefde op aan Jezus. Ze geeft al vroeg aan dat ze niet wil trouwen maar haar leven volledig als maagd aan Jezus wil geven. Haar grote voorbeeld is de H. Catharina van Siena. Rosa ervaart als kind al visioenen van Jezus en Maria.

Al als jonge tiener heeft ze een grote aantrekkingskracht door haar uitzonderlijke schoonheid. Als ze zich dat zelf realiseert, besluit ze daar wat aan te doen want ze wil niet dat er zoveel mannelijke aandacht naar haar uiterlijk gaat. Ze knipt haar mooie lange haren af en smeert haar gezicht in met peperkorrels zodat er een soort vlekken op komen. Haar ouders zijn daar niet blij mee want zij willen maar al te graag dat zij een goed huwelijk zal aangaan. Rosa laat blijken dat zij maagd wil blijven en in wil treden in een klooster. Daar willen haar ouders niets van weten. Het duurt 10 jaar voordat Rosa’s vader haar toestemming geeft om zich als lid van de derde Orde van de heilige Dominicus terug te trekken in een hutje achterin de tuin.

Rosa besteedt vele uren van de dag en van de nacht aan gebed. Daarnaast voorziet ze in haar eigen onderhoud door borduurwerk en zelfgekweekte bloemen te verkopen. Zij houdt niet alleen heel intens van God maar ook van haar naasten. Haar hart en zorgen gaan uit naar de arme Indianen en de zieken die ze zelfs in haar eigen hut ontvangt en verzorgt. In heel haar doen en laten laat ze zien hoe je de weg van het Kruis kunt gaan met een vreugdevol hart. Ze biedt veel mensen hoop door de liefde van Christus voor te leven.

Op een dag redt ze de stad Lima van een plunderaanval van Nederlandse piraten. Als deze piraten met verschillende schepen aankomen in de haven van Lima, vluchten de mensen naar de kerken. Rosa vlucht naar de kerk van Santo Domingo en wil met haar leven het Heilig Sacrament verdedigen. Als de piraten die kerk binnenstormen, zien ze Rosa als een stralende figuur vóór het Tabernakel staan en daar schrikken ze zó hevig van dat ze snel terugvluchten naar hun schepen en wegvaren.

Als Rosa in 1617 op haar 31e sterft na een zwaar ziekbed, rouwt de hele stad Lima om haar. Men moet tot drie keer toe de begrafenis uitstellen omdat er zo’n grote toeloop van mensen is! Na haar dood vinden er verschillende wonderlijke genezingen en bekeringen plaats.

God, Gij hebt de heilige Rosa geroepen om uit liefde tot U
alles te verlaten, en zich geheel aan U te geven
in een leven van strenge boetvaardigheid.
Schenk ons, op haar voorspraak, de genade
hier op aarde de weg ten leven te volgen,
om de overvloed van uw vreugde te vinden in de hemel.

Kijk hier naar een geanimeerde kindertekenfilm over Rosa van Lima van My Catholic Family (EWTN)

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.