Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat

12 juli: HH. Zélie en Louis (ouders kleine Theresia)

Hoe inspirerend is het voor onze tijd dat heel kortgeleden (in 2015), voor het eerst in de geschiedenis van onze Kerk, een echtpaar heilig is verklaard! En dit nadat al in 1925 hun jongste dochter, de kleine Theresia van Lisieux, heilig is verklaard. Zij schrijft over haar ouders: “De goede God heeft mij een vader en een moeder gegeven die de hemel meer waardig zijn dan de aarde.”

Louis Martin (1823-1894) is een uurwerkmaker en Zélie Guérin (1831-1877) is een kantwerkster. Ze behoren tot de kleine burgerij van Alençon (Frankrijk) en voelen beiden aanvankelijk een roeping tot het religieuze leven. Op een dag vindt er een bijzondere ontmoeting plaats op de brug in Alençon tussen de 35-jarige horlogemaker en de 27-jarige kantwerkster. Hun ogen ontmoeten elkaar en daarmee ook hun harten. Zélie vertelt later dat ze op dat moment een stem van binnen hoort die zegt: “Dit is degene die ik voor jou heb toebedacht.” En Louis heeft juist tevoren iemand horen zeggen hoe bijzonder de jonge vrouw Zélie is! Na een korte verloving geven ze elkaar hun ja-woord op 13 juli 1858 in de Onze Lieve Vrouwekerk in Alençon.

Samen verlangen ze hun hele leven aan God toe te wijden en te streven naar heiligheid. Ze willen graag kinderen aan de Heer te schenken zoals Zélie later schrijft: “Ik voor mij wenste veel kinderen te krijgen om ze op te voeden voor de hemel.” In minder dan 13 jaar ontvangen ze negen kinderen waarvan er tot hun groot verdriet vier op jonge leeftijd sterven. Door alles heen blijven ze zichzelf biddend toevertrouwen aan de wil van God. De vijf overgebleven dochters zullen later allemaal intreden in een klooster.

Wat voor die tijd uitzonderlijk is, is dat moeder Zélie dag in dag uit werkt voor haar kantbedrijf. Het loopt zelfs zo goed dat haar man op een bepaald moment zijn horlogerie verkoopt en kalm en bedachtzaam de verantwoordelijkheid voor het gezin en de zaak op zich neemt om zijn vrouw bij te staan. Hun leven begint met de dagelijkse heilige Mis om 5.30 uur (!) waar ze met het hele gezin aan deelnemen. Als familie leven ze in onderlinge liefde en genegenheid. Ze nemen regelmatig de tijd voor wandelingen, spelletjes en voorlezen. In alles staat God op de eerste plaats. Daarnaast hebben ze ook aandacht voor mensen in nood. Ze leren hun kinderen om respect te hebben voor de waardigheid van iedere mens, arm of rijk, ziek of gezond.

Moeder Zélie ontdekt op een dag dat ze borstkanker heeft en dan kan ze niet meer geholpen worden. Ze blijft moedig en met groot Godsvertrouwen, kracht en liefde haar gezin dienen. Tot ieders groot verdriet sterft ze in 1877. Vader Louis blijft alleen achter en verhuist met zijn dochters naar Lisieux waar hij zich helemaal geeft voor de opvoeding van zijn kinderen. Het zijn voor hem moeilijke jaren, ook als de ene na de andere dochter vertrekt om de roeping tot het religieuze leven te volgen. In 1887 krijgt hij steeds meer last van geheugenverlies en moet dan in 1889 na een crisis opgenomen worden in een instelling. Ziekte en helderheid wisselen elkaar af en hij schrijft: “Ik weet waarom de goede God mij deze beproeving oplegt. Ik heb in mijn leven nooit vernedering gekend, ik had er een nodig.” Hij overlijdt in 1894, bijgestaan door zijn dochter Céline die haar intrede in de Karmel uitstelt tot na de dood van haar vader om voor hem te zorgen.

Zélie en Louis zijn gewone heiligen die hun leven van gezin en werk, ziekte en dood op een buitengewone manier in liefde en vertrouwen op God en elkaar hebben beleefd. In alles en door al het lijden heen hebben zij zichzelf toegewijd aan Gods Wil.

Vader van oneindige Liefde,
U hebt ons de heilige Zélie en Louis Martin gegeven, als een voorbeeld voor heiligheid in het huwelijk.
In alle verplichtingen en beproevingen in het leven, bleven ze trouw aan U en aan uw geboden.
Zij verlangden ernaar om hun kinderen op te voeden tot heiligen.

Moge hun gebed en voorbeeld helpen om ook in onze tijd het Christelijke gezinsleven te laten bloeien.

 

Kijk hier naar (in het Engels) een kort en een wat langer filmpje over de H. Zélie en Louis.

Bestel hier het mooie boekje ‘Louis en Zélie Martin. Heiligheid in het dagelijkse leven.’

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.