Evangelie: Matteus 5, 13-16
Thema: Laat je licht stralen!

 

5e Zondag door het jaar A - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
5e Zondag door het jaar A - Puzzel
Puzzel
5e Zondag door het jaar A - Werkje
Werkje

Een mooi evangelie deze zondag dat ons uitdaagt ons christen-zijn echt te laten zien in ons dagelijkse leven. Bespreek met de kinderen wie er wel eens brood of ander eten zonder zout heeft geproefd. Hoe smaakt dat? Een klein beetje zout in het brood kan een groot verschil in smaak maken. Vandaag noemt Jezus ons het zout van de aarde. Hij vraagt ons niet grote dingen te doen, maar de kleine dagelijkse dingen met grote liefde (dat geeft die extra ‘smaak’).

Wie is er wel eens in een donkere ruimte geweest? Wat gebeurt er als je dan een klein vlammetje of lampje aan doet? Ja, dan wordt de hele ruimte verlicht. Dat is veel vriendelijker, warmer, lichter en minder beangstigend. Zo kunnen wij in de wereld die vaak donker is (als je denkt aan kwaad, ruzie, oorlogen, rampen…) een licht zijn door de liefde van God in ons hart toe te laten en die ook weer door te geven aan anderen. Hoe kun je die liefde doorgeven?

Bijvoorbeeld als je vader vraagt of je tafel wil dekken, dan kun je dat mopperend, verveeld doen of dankbaar dat je überhaupt te eten hebt. Als je onderweg iemand begroet, kan dat op een vluchtige manier of met aandacht voor de persoon. Zoek samen met de kinderen nog meer voorbeelden hoe ieder van ons als christen gewone dingen met liefde kan doen. Dan laten we ons licht stralen voor de mensen.

Er is een mooie set vertelplaten bij de Bergrede waarmee u dit evangelie en de komende zondagen goed kunt illustreren (4e t/m 9e zondag zijn de evangelieteksten uit de Bergrede Matteüs 5-7).

“Laat zo ook jullie licht stralen voor de mensen.
Dan zien ze jullie goede werken
en verheerlijken ze jullie Vader die in de hemel is.”
(Matteüs 5, 16)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.