Evangelie: Johannes 6, 60-69
Thema: Wil jij Jezus nog volgen?

 

21e Zondag door het jaar B - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
21e Zondag door het jaar B - Puzzel
Puzzel
21e Zondag door het jaar B - Werkje
Werkje

Deze zondag is de vijfde achtereenvolgende zondag dat we uit Johannes 6 lezen (vorige zondag is het even onderbroken door het feest van Maria ten Hemelopneming). Dit hoofdstuk wordt ook wel de Eucharistische rede van Jezus genoemd. Lees voor uzelf het geheel nog eens na om de rijke inhoud ervan dieper te ontdekken en het onderlinge verband te zien. Probeer de tekeningen van de 4 sneden brood van de afgelopen vier zondagen alle vier te kopiëren en aan de kinderen te laten zien. Herhaal dan even de thema’s van die zondagen. Vandaag is de climax.

Op verschillende manieren heeft Jezus de mensen verteld dat Hij het levende brood is, dat Hij zichzelf geeft als voedsel voor onze levensweg. In het evangelie van de vorige zondag zei Hij zelfs: “als jullie het vlees van de Mensenzoon niet eten en zijn bloed niet drinken, hebben jullie het leven niet in je…Wie mijn vlees eet en mijn bloed drinkt blijft in Mij en ik in Hem.” Dit zijn moeilijke woorden en in het evangelie van deze zondag horen we hoe Jezus’ leerlingen erop reageren. Sommigen vinden het helemaal niets en geloven niet in Jezus. Ze keren Hem zelfs de rug toe. Luister maar naar de woorden en speciaal naar Petrus wanneer Jezus hem vraagt of hij ook weg wil gaan.

Bespreek met de kinderen: Wat doe jij wanneer je in de klas uitgelachen wordt omdat je nog op zondag naar de kerk gaat? Wanneer je straks Jezus in de Heilige Communie ontvangt, zeg Hem dan of je hem wil volgen met heel je hart.

Heer, naar wie zouden wij gaan?
Uw woorden zijn woorden van eeuwig leven
en wij geloven en weten dat Gij de Heilige Gods zijt.
(Johannes 6, 69)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar B kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar B
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.