Evangelie: Matteus 22, 34-40
Thema: Wat is het allerbelangrijkste?

 

30e Zondag door het jaar A - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
30e Zondag door het jaar A - Puzzel
Puzzel
30e Zondag door het jaar A - Werkje
Werkje

Een mooi evangelie deze zondag om met de kinderen over te praten. Stel hen eerst de vraag: wat is volgens jou het allerbelangrijkste in je leven? Ga dan samen met de kinderen naar de tekening kijken en bespreek wat je er allemaal in ziet. Lees of vertel het evangelie en leg het vervolgens uit. Kijk dan nog eens naar de tekening om de verschillende elementen uit het evangelie te ontdekken.

De tekenaar zelf geeft aan dat het lampje verwijst naar het verstand en het vlammetje naar de ziel. De vorm van het kruis heeft alles te maken met God en de naaste liefhebben. Jezus strekt zijn armen uit op het kruis uit liefde voor alle mensen (de horizontale balk) en Hij geeft daarbij zijn leven aan God uit liefde voor zijn Vader (de verticale balk). Zo zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Je kunt niet God liefhebben zonder de naaste lief te hebben en andersom.

Indien je een groep met wat oudere kinderen hebt, dan zou je voor het vertellen van het evangelie even kort de tien geboden kunnen bespreken (zie Exodus 20 of een kinderbijbel). Hier is een bijpassend knutselwerkje.

“Het voornaamste gebod is:
Gij zult de Heer uw God beminnen 
met geheel uw hart, geheel uw ziel en geheel uw verstand. 
Dit is het voornaamste en eerste gebod. 
Het tweede, daarmee gelijkwaardig: 
gij zult uw naaste beminnen als uzelf.”
(Matteüs 22, 37-39)
Hier is van bovenstaande tekst een mooi Bijbelverskaartje om de kinderen mee te geven zodat ze de tekst goed in hun hart kunnen bewaren.

 

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.