Evangelie: Matteus 5, 38-48
Thema: Je vijand liefhebben?

 

7e Zondag door het jaar A - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
7e Zondag door het jaar A - Puzzel
Puzzel
7e Zondag door het jaar A - Werkje
Werkje

Een uitdagend evangelie om met de kinderen te bespreken. Vorige week hoorden we dat wij als christenen geroepen zijn echt te worden in de liefde. Vandaag horen we daar een mogelijke toepassing van. Vraag de kinderen wie er wel eens ruzie heeft. Met wie? Hoe ga je daarmee om na de ruzie? Stel dat je al weken ruzie met iemand hebt en dan valt die persoon plotseling van zijn fiets terwijl jij erachter fietst. Zou je dan doorfietsen of helpen?

Als iemand jou schopt of slaat wat doe jij dan? Als iemand jou uitscheldt, scheld jij dan terug?

Jezus vraagt iets moeilijks aan zijn volgelingen: dat je hen liefhebt die je eigenlijk als je vijanden ziet. Dat is echt bijna een onmogelijke opgave en dat kunnen we alleen samen met Jezus. Hij heeft het voorbeeld gegeven toen Hij op het kruis over de soldaten die Hem kruisigden, zei: Vader, vergeef het hun want zij weten niet wat ze doen.
De liefde overwint alles en het is beter kwaad met goed dan kwaad met kwaad te vergelden. Kwaad doen breekt af en maakt kapot. Door de liefde wordt de wereld beter en mooier, dan pas wordt de wereld opgebouwd.

Er is een mooie set vertelplaten bij de Bergrede waarmee u dit evangelie en de komende zondagen goed kunt illustreren (4e t/m 9e zondag zijn de evangelieteksten uit de Bergrede Matteüs 5-7).

“Ik zeg jullie:
Houd van je vijanden
en bid voor mensen die je vervolgen.
Zo zullen jullie kinderen worden van je Vader in de hemel.”
(Matteüs 5, 44-45)

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.