Evangelie: Marcus 1, 12-15
Thema: Maak het stil

 

1e Zondag van de Veertigdagentijd - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
Veertigdagentijd - Werkje
Werkje
1e Zondag van de Advent jaar B - Werkje
Doordenkertje
Werkje - Maak het stil
Werkje

Na de kersttijd en een periode van gewone zondagen zijn we nu sinds Aswoensdag aangeland in de voorbereidingstijd op het grootste christelijke feest, Pasen. De eerste zondag van de Veertigdagentijd lezen we ieder jaar het verhaal van Jezus in de woestijn. Het is wonderlijk dat Jezus, de Zoon van God, na zijn doopsel in de Jordaan door de Geest naar de woestijn gedreven wordt. Veertig dagen bereidt Jezus zich in de stilte en door vasten en gebed voor op zijn openbare leven. In het Marcus evangelie wordt hier maar beknopt iets over verteld. U kunt de versie uit het Matteüs evangelie (hfd. 4, 1-11) erbij lezen om het beter te kunnen vertellen aan de kinderen.

Vraag aan het begin van uw vertelling de kinderen om allemaal even helemaal stil te zijn. Luister dan naar wat je in de stilte hoort en bespreek dat samen. Waar is het in onze omgeving nog echt stil? Hoe vindt je het wanneer het ergens echt stil is? Probeer hen uit te leggen hoe belangrijk het is in onze lawaaierige maatschappij om soms even echt stil te zijn. Dan kom je tot rust en kun je beter naar Gods stem in je hart luisteren. Daarom ging Jezus de woestijn in om in die intense stilte goed naar zijn Vader te kunnen luisteren. Deze voorbereidingstijd op Pasen nodigt ons ook uit om even wat meer momenten van stilte op te zoeken. help de kinderen echt een concreet voornemen te maken hoe ze deze week iedere dag even stil kunnen zijn om naar Jezus te luisteren. Het bovenstaande werkje Biddend kind is daar een mooi hulpmiddel bij.

(in de vertelplaat is de slang symbolisch voor de duivel en de leeuw symbolisch voor Jezus, denk ook aan de leeuw Aslan in de Narnia films)

“Niet van brood alleen leeft de mens,
maar van ieder woord dat uit de mond van God voortkomt.”
(Mattheus 4, 4b)

Klik hier voor alle werkjes voor de Veertigdagentijd (ook kalenders) en een Bijbelverskaart van bovenstaand Bijbelvers van deze zondag.

Klik hier voor projecten voor het verbinden van zondagen met bijbehorende knutselwerkjes: kinderwoorddienst in de Veertigdagentijd

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar B kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar B
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.