Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat ©Crafty Little Blessing

Bij veel plaatjes en afbeeldingen van heiligen krijg je de indruk van een hele serieuze, vrome en saaie persoon. Filippus Neri is juist een heilige met enorm gevoel voor humor en een vreugdevol persoon. Hij heeft ook een voorliefde voor poezen! Hij is in 1515 in Florence geboren als zoon van een welgestelde advocaat. Zijn vader stuurt hem op zijn 18e naar een rijke en kinderloze oom om het zakenleven in te gaan en zo dan later de erfenis van die oom te kunnen ontvangen.

Maar Filippus blijft er niet lang omdat hij een innerlijke ommekeer maakt en zijn leven helemaal in Gods Hand wil leggen. Zonder geld maar met een stoutmoedig vertrouwen op Gods Voorzienigheid vertrekt hij op een dag naar Rome. Daar vindt hij een klein zolderkamertje om te overnachten en in ruil daarvoor en voor wat eenvoudig eten geeft hij les aan twee jonge kinderen. In zijn vrije uren besteedt hij veel tijd aan gebed en meditatie. Na twee jaar gaat hij theologie en filosofie studeren wat hem goed afgaat.

Toch stopt hij daar heel plotseling mee om in de straten van Rome mensen weer tot geloof te brengen in een tijd die gekenmerkt wordt door enorme geloofsafval door vele schandalen in de kerk. In alle eenvoud roept Filippus mensen op om het goede te doen en gaat dan met hen naar een ziekenhuis om een zieke te bezoeken of naar een kerk om daar samen te bidden. Jarenlang zet hij zich in voor de her-evangelisatie van Rome wat hem de naam ‘Apostel van Rome’ heeft gegeven.

Op zijn 29e krijgt hij een visioen waar hij een soort bal van vuur ziet die uit de hemel zijn eigen hart binnenkomt en hij ervaart op overrompelende manier de immense liefde van God. Zijn hele leven heeft hij een vergroot hart gehad en toen men na zijn dood autopsie deed constateerden de artsen een aanzienlijke hartverwijding! Zijn leven is echt een getuigenis van een grote liefde voor God en voor alle medemensen, arm en rijk. Kinderen zijn dol op hem en luisteren graag naar zijn verhalen over God en de heiligen. Vaak doet hij onverwachte dingen zoals op een belangrijke bijeenkomst verschijnen met een half afgeschoren baard of meelopen in een processie met zijn jas binnenste buiten gekeerd. Of als mensen verwachten dat hij uit een geestelijk werk zal voorlezen, leest hij iets voor uit een boek met allerlei grappen! Hij wil in alle nederigheid God verkondigen maar haat het als mensen hem als een heilige gaan ‘vereren’ of hem nieuwsgierig opzoeken om een van zijn wonderen te kunnen zien.

Uiteindelijk wordt Filippus op zijn 36e tot priester gewijd en besteedt daarna lange dagen in de Biechtstoel om mensen de zonden te vergeven en geestelijke begeleiding te geven. In 1552 sticht hij een priestercongregatie op met de naam de Oratorianen (=’bidders’), priesters die samen wonen en samen bidden en vanuit die verbondenheid hun dienstwerk doen. Het Oratorium wordt snel een centrum van biddend geloofsleven in Rome en een belangrijke impuls voor de zo broodnodige hervorming van de kerk in die tijd.

Dag in dag uit komen er mensen naar Filippus toe om hem om gebed, genezing en geestelijke raad te vragen. Op 80 jarige leeftijd sterft hij op 26 mei terwijl hij zijn laatste zegening geeft aan zijn medebroeders. Zijn devies was: Dien God met vreugde! Zijn graf is nog steeds te bezoeken, in de kerk “Chiesa Nuova” (de “Santa Maria in Vallicella”)  in Rome.

God,
altijd weer verheft Gij hen, die U trouw dienen,
tot de glorie van uw Heiligen.
Wij bidden U:
laat de Heilige Geest in ons het vuur ontsteken,
waarmee Hij op wondere wijze het hart van de heilige Filippus Neri heeft doordrongen.

* Bestel hier een vrolijk stripboek over Filippus. 
* Bestel hier een speelfilm over de heilige van de humor.
* Kijk hier naar een kort (Engelstalig) over de H.Filippus Neri
* Kijk hier naar een (Engelstalige) kindertekenfilm over de H.Filippus Neri

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.