Evangelie:
Thema: Krachtig in eenvoud en bescheidenheid

 

H. Bernadette


Boekje bij diareeks

Diapresentatie

Bernadette is in 1844 geboren in een arm molenaarsgezin. Het komt er niet van voor haar om naar school te gaan. Bovendien lijdt ze aan astma.

Op 11 februari van het jaar 1858 – ze is dan veertien jaar oud –  is ze samen met haar zusje en een vriendinnetje bezig hout te sprokkelen, wanneer haar in een grot van de berg Massabielle bij Lourdes (Zuid-Frankrijk) een mooie Vrouw verschijnt. Ze staat rechtop in een uitholling van de rots, is gekleed in een lang wit gewaad met een blauwe ceintuur om haar middel en een witte sluier op het hoofd; zij heeft een gouden roos op haar blote voeten, en ze lijkt op een jonge vrouw van zo’n zestien, zeventien jaar oud. De andere twee meisjes zien zelf niets bijzonders.

Tussen 11 februari en 16 juli laat de verschijning zich achttien keer zien. Zij vraagt om te bidden voor de bekering van de zondaars; zij drukt Bernadette op het hart dat men berouw moet hebben en boete doen; en zij wil graag een kapelletje op de plaats van haar verschijning. “Ik beloof je gelukkig te maken, voegt zij eraan toe, niet in deze wereld, maar in de toekomende wereld.” Op 25 maart durft Bernadette de Vrouwe te vragen, hoe zij eigenlijk heet. Daarop antwoordt de verschijning: “Ik ben ‘de Onbevlekte Ontvangenis’.

Een van de volgende keren vraagt zij Bernadette in de grond te graven. Er ontspringt een bron. Vanaf dat moment vloeit er water in overvloed tot op de dag van vandaag.

In 1866 treedt Bernadette in bij de Soeurs de la Charité van Nevers, die een huis hadden in Lourdes. Zij leren haar lezen en schrijven, dragen zorg voor haar religieuze vorming en geven haar eenvoudige werkjes te doen, zoals het schrappen van worteltjes in dienst van de keukenzuster. Op 22-jarige leeftijd doet zij haar gelofte en ontvangt als kloosternaam Soeur Marie-Bernard.  Ze wordt overgeplaatst naar het moederhuis van de Congregatie in Nevers en zal de geliefde grot in Lourdes nooit meer kunnen bezoeken. In Nevers leeft zij nog ruim 10 jaar. Het is een moeilijke tijd voor haar omdat veel medezusters de verhalen over de verschijningen niet willen geloven. Daar komt bij dat haar lichamelijke gezondheid steeds meer achteruit gaat. Zij probeert dat alles welgemoed te verdragen. Na een slepende ziekte overlijdt zij op 16 april 1879, slechts 35 jaar oud.

Volgens omstanders zijn haar laatste verzuchtingen: “Heilige Maria, moeder van God, bid voor mij, arme zondares, arme zondares…”

Haar lichaam is nog altijd niet vergaan en rust volkomen gaaf in de kapel bij de zusters van St.-Gildard te Nevers.

In 1933 is zij officieel heilig verklaard.

Sinds de verschijningen aan Bernadette is Lourdes de beroemdste en drukstbezochte Maria-bedevaartplaats van Europa geworden. Het kapelletje waar Maria om had gevraagd, is intussen een gigantische kerk geworden van drie verdiepingen. Tot op de dag van vandaag trekken er elke dag duizenden pelgrims naar de geneeskrachtige bron en langs de heilige plaatsen. Onder hen zijn vele zieken. Zelden vinden zij er genezing naar het lichaam. Tot nu toe zijn er 60 wonderbaarlijke genezingen kerkelijk erkend. Maar bijna altijd keren ze door de gezamenlijke ervaring van geloof en vertrouwen, bemoedigd en gesterkt terug. Vele bedevaartgangers nemen een hoeveelheid Lourdeswater mee voor thuis, als dierbare herinnering en ter ondersteuning van hun gebeds- en geloofsleven.

[bron: www.heiligen.net]

Print direct van onze site:
Kleurboekje Bernadette v Lourdes

Bestel in de webwinkel:
Prentenboek Bernadette de Lourdes

Bernadette, het meisje dat Maria heeft gezien (klein uitdeelboekje)

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.