Evangelie: Lucas 1, 26-38
Thema: Maria is totaal JA voor God

 


Icoon Geert Hüsstege

Werkje

Kleurplaat
Maria Onbevlekt Ontvangen - Doordenkertje
Doordenkertje

Negen maanden voor de geboorte van Maria (8 september) vieren we ieder jaar haar Onbevlekte Ontvangenis. Alle mensen dragen in zich de gevolgen van de eerste zonde van ongehoorzaamheid en ondankbaarheid (door Adam en Eva). Dit wordt ook wel de erfzonde genoemd.

Moeder Maria, die door de engel in het evangelie van vandaag ‘Begenadigde’ wordt genoemd, is al vanaf haar ontvangenis in de moederschoot gevrijwaard van deze erfzonde. God de Vader heeft haar in Christus nog voor de schepping van de wereld uitgekozen opdat zij heilig en onbevlekt zou zijn voor zijn aanschijn in de liefde, en haar als eerste verlost door Jezus Christus.

Al vanaf de eerste eeuwen geloofden Christenen dat Maria geheel zonder zonde was ontvangen (en heeft geleefd). Het dogma is pas op 8 december 1954 door Pauls Pius IX afgekondigd. Het wonderlijke is dat Maria 4 jaar later in Lourdes zichzelf aan Bernadette openbaart als: de Onbevlekte Ontvangenis.

Om dit alles eenvoudiger uit te leggen aan de kinderen kunt u een waxinelichtje in een (schoon) glas doen en aansteken. Het Licht kan er helemaal doorheen schijnen wanneer het glas helemaal helder is. Maria’s ziel is zo, zij is zonder vlek en straalt helemaal van Gods Liefde. Bij ieder van ons komt er vaak een vlek maar als we God om vergeving vragen, ‘wast’ Hij ons weer schoon zodat we zijn Liefde kunnen uitstralen. Vandaag kunnen we speciaal de hulp van onze Moeder Maria vragen om Gods Liefde aan anderen door te geven. Lees voor uzelf ook de prachtige tekst uit de brief aan de Efeziers (2e lezing).

“In Hem heeft Hij ons uitverkoren
vóór de grondlegging der wereld,
om heilig en vlekkeloos te zijn voor zijn aangezicht.
In liefde heeft Hij ons voorbestemd
zijn kinderen te worden door Jezus Christus,
naar het welbehagen van zijn wil.”
(Efeziers 1, 4-6)

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar C kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar C
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.