Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat

 

heilige Dominicus Savio (1842-1857)

Alle heiligenverhalen zijn uniek maar een gewone jongen van bijna 15 jaar die heilig wordt verklaard is wel een heel bijzonder verhaal! Dominicus is geboren in Noord-Italië als tweede van elf kinderen in een arm gezin met gelovige, hardwerkende ouders. Op jonge leeftijd valt Dominicus aan de pastoor op door zijn intens biddende houding in de kerk. Hij wordt misdienaar en mag dan al op 7-jarige leeftijd (dat is voor die tijd erg vroeg) voor het eerst Jezus in de heilige Communie ontvangen.

Dominicus schrijft dan voor zichzelf 4 voornemens op:
1. Ik zal de Heilige Communie ontvangen en gaan Biechten zo vaak als mijn geestelijk begeleider mij dat toestaat.
2.  Ik zal zondagen en feestdagen op een speciale manier heiligen.
3. Jezus en Maria zullen mijn vrienden zijn.
4. De dood maar niet de zonde.
Opvallende voornemens voor een kind! Hij zal ze serieus gaan leven in zijn korte leven.

Als hij 10 jaar is, moet hij dagelijks bijna 5km naar school toe lopen. Op een dag komt hij een oudere man tegen die hem vraagt of hij niet bang is om zo alleen door de weilanden te lopen. Dominicus antwoordt dat hij een Engelbewaarder heeft en een Goede Meester. “Wie is dat dan?” vraagt de man. “God is mijn Meester” zegt Dominicus.

Op school wordt hij een keer door de leraar ten onrechte van kattenkwaad beschuldigd maar hij laat het over zich heen komen om de ware schuldige (een jongen die al vaak straf kreeg) een nieuwe kans te geven. Later ontdekt de leraar dat en vraagt Dominicus waarom hij dat deed. Hij antwoordt dat hij weet dat de andere jongen meer problemen heeft en dat ook Jezus ten onrechte beschuldigd is. Wat een naastenliefde en fijngevoeligheid!

Als Dominicus 12 jaar is, komt Don Bosco met zijn troep jongens bij hem in de buurt voor hun dagje uit. Dominicus maakt kennis met hem en vraagt meteen of hij mee mag naar Turijn om op het Oratorium van Don Bosco verder te studeren. Don Bosco stelt hem een aantal vragen om hem te ‘testen’ en merkt dan met humor op dat Dominicus wel goed materiaal is om mee te werken. Dominicus vraagt hem wat hij daar precies mee bedoelt. Don Bosco antwoordt: “Jij lijkt me wel goed materiaal om een mooi kledingstuk voor de Heer te maken.” Dominicus reageert: “Neem mij dan mee, Don Bosco. U kunt de kleermaker zijn en ik de stof.” Vlak daarna vertrekt Dominicus naar Turijn naar de beroemde school van Don Bosco.

Na een aantal maanden is Dominicus op een zondag diep geraakt door een preek van Don Bosco die zegt: “Iedereen is geroepen om een heilige te worden en het is niet. Gewoon dit: doe je best om de gewone dagelijkse dingen op een buitengewone manier te doen.” Don Bosco legt hem uit dat heiligheid ook inhoud om trouw dagelijks te bidden en je dagelijkse taakjes opgewekt te doen want God houdt van een blijmoedige gever. Dominicus groeit verder in zijn vriendschap met de Heer en getuigt vaak over Gods liefde en over Moeder Maria ten overstaan van zijn vrienden. Bij activiteiten en spellen neemt hij vaak de leiding en is geliefd en gerespecteerd bij de andere jongens. Dominicus bezoekt zeker eenmaal per dag Jezus, aanwezig in het H. Sacrament in de tabernakel van de kerk. Vaak neemt hij dan ook andere jongens mee.

Op een dag vraagt Dominicus dringend aan Don Bosco of hij snel naar huis mag omdat zijn moeder ziek is. Don Bosco geeft hem geld voor de reis en Dominicus gaat naar zijn moeder. Thuisgekomen rent hij naar haar kamer waar ze net met pijn en moeite weeën heeft. Hij omhelst haar en onopvallend doet hij een scapulier van Maria om haar nek. Dan vertrekt hij weer. Uiteindelijk is de bevalling toch goed afgelopen en is zijn zusje Catharina geboren. Dankzij de hulp van Moeder Maria!

Begin 1857 krijgt Dominic steeds meer gezondheidsproblemen. Don Bosco laat verschillende artsen komen om hem te onderzoeken. Uiteindelijk besluiten ze dat hij beter naar zijn familie kan gaan om uit te rusten. Dominicus wil dat niet want hij wil in het Oratorium blijven tot het eind van zijn leven (wat hij zelf voelt aankomen). Bij zijn vertrek neemt hij van Don Bosco en de jongens afscheid en zegt: “Dag! Bid voor mij. We zullen elkaar weerzien in de hemel!” Op 1 maart komt hij thuis en op 9 maart sterft hij. Zijn laatste woorden zijn: “Dag papa, dag mama! O, wat zie ik een mooi schouwspel!” en met een glimlach op zijn gezicht gaat hij heen, naar de Hemel.

O, Maria ik geef U mijn hart.
Sta mij toe altijd de uwe te zijn.
Jezus en Maria, blijf altijd mijn vrienden;
en sta mij toe uit liefde voor U, dat ik duizend doden sterf,
liever dan het ongeluk om één enkele doodzonde te begaan.
Amen.
(gebed van de H.Dominicus Savio)

Bestel hier het kinderboekje over Dominicus Savio.

Kijk hier naar een kort (Engelstalig) filmpje over deze heilige.

Kijk hier naar een (Engelstalige) kindertekenfilm over Dominicus Savio (van My Catholic Family)

Kijk hier naar een uitgebreidere levensbeschrijving.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.