Evangelie:
Thema:

 


kleurplaat

Kinderen vieren graag het Sinterklaas feest want dan krijgen ze cadeautjes! Maar wat is nu het echte verhaal van de Heilige Nicolaas? Er bestaan heel veel legendes over hem en het is moeilijk te onderscheiden wat nu het echte verhaal is. De H. Nicolaas is een erg geliefde heilige in zowel Oost als West. In Griekenland en Rusland wordt hij op veel plaatsen vereerd.

Nicolaas is het enige kind van ouders die lang hebben gebeden een kind te mogen ontvangen. Hij is geboren eind van de derde eeuw in de kleine havenstad Patar aan de zuidkust van het huidige Turkije. Zijn ouders voeden hem op in het christelijke geloof. Tot groot verdriet van Nicolaas sterven zijn beide ouders tijdens een pestepidemie als hij ongeveer 16 jaar oud is. Ze laten hem achter met een flink vermogen. Hij verkoopt alles en gaat bij zijn oom in het klooster wonen waar hij al bijna dagelijks naar de gebedsvieringen kwam. Zijn oom wijdt hem tot priester.

Op een dag hoort Nicolaas dat een vader met drie huwbare dochters ten einde raad is. Hij heeft geen geld om de bruidsschat voor zijn dochters te kunnen betalen en daarom kunnen ze (in die tijd) niet trouwen. Hij vreest dat hij hen zelfs zal moeten verkopen… Drie nachten achter elkaar gooit Nicolaas een buidel goud door het raam naar binnen, precies genoeg geld voor iedere dochter om te kunnen trouwen! Zo bestaan er veel wonderlijke verhalen over de vrijgevigheid van de H. Nicolaas en zijn bijzondere zorg voor mensen in nood.

Na de dood van zijn oom gaat Nicolaas op pelgrimstocht naar het H. Land. Bij zijn terugkeer wordt hij tot zijn eigen verbazing tot bisschop van Myra gekozen; ofwel door de ingeving van God aan een andere bisschop, ofwel omdat het volk het niet eens kon worden wie de bisschop moest worden (na de dood van de vorige bisschop) en men zei dat de eerste persoon die de volgende ochtend de kerkdeur zou binnenlopen, de volgende bisschop moest zijn.

Bisschop Nicolaas predikt met grote overtuiging het geloof in de tijd van Christenvervolgingen onder keizer Galerius. Hij komt zelf ook een tijdje daarvoor in de gevangenis. In 325 heeft Nicolaas deelgenomen aan het concilie van Nicea waar hij met andere bisschoppen de wezensgelijkheid van de drie goddelijke personen verdedigt. Het verhaal gaat dat hij tijdens het concilie aan enkele zeelieden is verschenen en hen voor een schipbreuk behoed heeft.

Hij is gestorven in Myra rond het jaar 350. In 1097 zijn zijn relieken (door Italianen) overgebracht naar Bari (aan de Italiaanse kust) en daar is een grote kerk voor hem gebouwd en dat heeft hem nog meer bekendheid gegeven.

Bekijk met de kinderen hoe zij vandaag naar het voorbeeld van de H. Nicolaas een ander blij kunnen maken door iets van zichzelf te geven.

Wees ons barmhartig, Heer;
bescherm ons op voorspraak van de heilige bisschop Nicolaas in alle gevaren,
en leid ons langs veilige wegen naar het eeuwig geluk.

Kijk hier naar een (Engelstalige) kindertekenfilm deel 1 H.Nicolaas

Kijk hier naar een (Engelstalige) kindertekenfilm deel 2 H.Nicolaas

Kijk hier naar een kort (Engelstalig) filmpje over de H.Nicolaas.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar C kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar C
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.