Evangelie:
Thema:

 


afbeelding Don Bosco

kleurplaat ©Crafty Little Blessings

Visioen van Don Bosco
zie tekst onder

“Wees goed, doe goed en laat de mussen maar tjilpen.”
Een uitspraak die de heilige Don Bosco typeert.

Hij is een man met een groot hart voor de jeugd vanuit een diepe liefde en toewijding aan Jezus. Zelf heeft hij een moeilijke jeugd doorgemaakt: hij komt uit een arm boerengezin in de buurt van Turijn en zijn vader sterft als hij 2 jaar is. Hij heeft twee oudere broers en hun moeder leert hen hoe belangrijk het is je dagelijkse werk (hoe eenvoudig ook) goed te doen. Zijn moeder Margaretha is zelf een biddende vrouw en leeft hem dat diepe Godsvertrouwen voor.

Als Don Bosco 9 jaar is, heeft hij een droom die van invloed zal zijn op zijn hele leven. Hij droomt dat hij probeert twee vechtende jongens op straat uit elkaar te trekken. Maar Jezus en Maria verschijnen hem en zeggen: alleen met goedheid en liefde zal je hun harten winnen. Hij ziet dat de jongens eerst in wilde beesten veranderen en vervolgens in makke schapen. Pas aan het eind van zijn leven zal hij deze droom helemaal begrijpen. Maria is heel zijn leven zijn Moeder en Hulp om heel veel straatjongens door Gods goedheid en liefde weer op de goede weg te brengen.

Don Bosco leert zichzelf als jonge jongen allerlei goocheltrucs en acrobatische kunsten aan. Hij voert ze op voor een groep kinderen en aan het eind vertelt hij hen over Gods liefde en bidt met hen. Zo begint hij in zijn jeugd al met zijn missiewerk. Om naar school te kunnen gaan en later naar het seminarie, moet hij veel werken om geld te verdienen. Hij ondervindt ook veel tegenstand, o.a. van zijn oudere broer. Uiteindelijk wordt hij priester gewijd als hij 31 jaar oud is.

Op 8 december 1847, het feest van Maria Onbevlekt Ontvangen, ontmoet Don Bosco een straatjongen die vanuit de vrieskou in een kerk aan wat kaarslicht zijn handen staat te warmen. Bij het zien van Don Bosco, rent hij de kerk uit. Don Bosco gaat hem achterna en vraagt: “Hoe heet je?” “Bartolomeo”, antwoordt de jongen geschrokken. ”Waar woon je? Heb je werk? Heb je onderdak? Heb je vrienden?” Hierop zegt de jongens niets, want hij leeft op straat. “Kan je fluiten?”, vraagt Don Bosco. Dat kan hij en hij fluit zijn deuntje. Don Bosco nodigt de jongen uit die zondag met zijn vrienden terug te komen. Hij leert hen over Gods Liefde en geeft hen te eten. De zondagen erna komen er steens meer jongens naar Don Bosco.

Zo is het jeugdwerk voor de straatkinderen in Turijn begonnen. Don Bosco vertelt hen over God en zorgt ook dat ze een vak leren om zichzelf te kunnen onderhouden. Hij geeft hen te eten en doet er alles voor om hen ook onderdak te bieden. Ook speelt hij voetbal met hen. Zo trekt hij met zijn jongens door de stad van huis naar huis omdat de groep maar groter en groter wordt.

Don Bosco sticht in 1859 voor de opvoeding en scholing van jongeren de priester- en lekencongregatie van de salesianen, genoemd naar de heilige Franciscus van Sales. De salesianen van Don Bosco bestaan nu nog steeds en zijn over de hele wereld verspreid. Don Bosco leeft vanuit een enorm diep vertrouwen op Gods Voorzienigheid en op de Hulp van Moeder Maria. Hoe vaak lijkt een (bouw)project te moeten stoppen omdat er geen geld meer is! En dan vindt hij op wonderlijke wijze toch weer geldelijke steun of het benodigde geld wordt zelfs verschillende keren spontaan gegeven. Hoe vaak ondervindt hij tegenstand van andere priesters en mensen die hem met zijn troep straatjongens maar lastig vinden. Steeds beantwoordt hij kwaad met goedheid en humor. Don Bosco is diep beïnvloed door het inspirerende voorbeeld van zijn moeder Margaretha. Hij haalt haar op een gegeven moment naar Turijn toe om hem te ondersteunen bij de zorg voor de jongeren.
Don Bosco werkt dag en nacht en slaapt weinig. Daardoor is hij een aantal keren ook ernstig ziek geworden. Uiteindelijk sterft hij op 31 januari 1888 en zijn laatste woorden zijn: “Hou van elkaar als broers. Doe goed voor iedereen en kwaad aan niemand. Zeg aan mijn jongens dat ik op ieder van hen wacht in de hemel.”

God,
Gij hebt de heilige priester Don Bosco geroepen om
voor de opgroeiende jeugd een vader en leermeester te zijn.
Wij bidden U: ontsteek ook in ons het vuur van de liefde
om ons in te zetten voor het heil van de mensen
en U alleen te dienen.

Het visioen van de twee zuilen
In 1862 heeft Don Bosco een visioen wat voor ons ook heel bemoedigend kan zijn. Voor wie wel eens in de Sint Jan in Den Bosch komt, daar is een afbeelding van dit visioen.
Het schip van de kerk voert in zwaar weer, de paus en bisschoppen staan voorop het schip. Op de voorgrond zijn twee zuilen: de ene grote zuil met de Heilige Hostie, jezus Christus in de H. Eucharistie en de andere kleinere zuil met Maria, hulp der christenen. Het grote schip wordt aangevallen door verschillende vijandelijke schepen. Zolang het schip van de kerk tussen de twee zuilen doorvaart, is het veilig en kan niemand het tot zinken brengen. Zolang wij ons verankeren aan de aanwezigheid van Jezus in de H. Eucharistie en aan zijn Moeder Maria, zijn we veilig.

 Kijk hier voor een kort (Engelstalig) filmpje over de Heilige Don Bosco.

Kijk hier twee geanimeerde (Engelstalige) tekenfilms over Don Bosco:
My catholic family (een filmpje over zijn leven verteld via dagelijkse belevenissen van kinderen) en Story of Saint Don Bosco

Bestel bij Samuel Advies een klein boekje Don Bosco mijn vriend en/of het stripboek Don Bosco

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.