Evangelie:
Thema: Een moeder die haar leven gaf voor haar kind


afbeelding
 

 


kleurplaat ©Crafty Little Blessings

“Jezus…die de zijnen in de wereld bemind had, gaf hun een bewijs van zijn liefde tot het uiterste toe.”
(
Johannes 13, 1)

Hoe bijzonder moet het zijn als je als man van en als kinderen aanwezig kunt zijn bij de heiligverklaring van je geliefde vrouw en moeder! Dat is Pietro Molla en zijn drie kinderen overkomen op 16 mei 2004 toen de H. Paus Johannes Paulus II, tijdens het jaar van het Gezin, Gianna Molla (1923-1962) heilig heeft verklaard.

Gianna is geboren in een groot gezin van 13 kinderen. Haar ouders, Alberta en Maria Beretta, zijn diepreligieus en leven dagelijks vanuit de Heilige Mis en het gebed. Ze maken veel lijden mee door het sterven van vijf jonge kinderen (o.a. door de Spaanse griep) en later het sterven van de 26 jarige zus van Gianna, Amalia.
Gianna gaat na haar middelbare school medicijnen studeren en zet zich in voor een Katholieke beweging voor jonge vrouwen. In die tijd schrijft ze: “Ik neem me met een heilig voornemen voor om alles te doen voor Jezus…Ik vraag de Heer dat Hij mij zijn grote barmhartigheid doet begrijpen.”

In 1942 verliest Gianna op 19-jarige leeftijd eerst haar moeder in mei en later in september haar vader. In datzelfde jaar gaan twee van haar broers naar het seminarie om priester te worden. Gianna stort zich op haar studie en als ontspanning trekt ze graag de bergen in om te wandelen of te skiën. In 1952 wordt ze kinderarts en overweegt ze om haar priesterbroer in de missie in Brazilië achterna te gaan. Maar haar eigen gezondheid laat dat niet toe en dat opent voor haar de weg voor huwelijk en gezin. In 1954 ontmoet ze bij de eerste Heilige Mis van een bevriende priester haar toekomstige man Pietro. Hun liefde groeit en op 24 september 1955 trouwen ze. Tevoren heeft Gianna in een brief aan Pietro haar verlangen geschreven dat hun familie als een cenakel zou mogen worden rondom Jezus.

Gianna is een vrouw die het leven ten volle leeft: dagelijks naar de Heilige Mis, hard werken als arts en ook tijd maken voor bergtochten, skiën, pianospelen en concerten bezoeken. Ze is een toegewijd arts en heeft zorg voor lichaam en ziel van haar patiënten. In 1956 ontvangen Gianna en Pietro hun eerste kindje, een zoon, Pierlugi. In 1957 ontvangen ze hun dochter Mariolina en in 1959 hun dochter Laura. De komst van ieder kind is een grote vreugde voor de ouders. Gianna is een toegewijde, liefdevolle moeder en blijft bij de eerste drie kinderen ook nog werken als arts. Met haar man heeft ze besloten om na de geboorte van hun vierde kindje te stoppen met werken.

In de tweede helft van 1961 raakt ze weer in verwachting en tijdens de tweede maand blijkt ze een tumor te hebben die het leven van moeder en kind bedreigt. Gianna wil niet dat het leven van haar baby genomen wordt om haar leven te redden. Als arts en moeder wil ze het nieuwe leven in haar beschermen en vraagt haar man en de behandelende arts om het leven van de baby voor te laten gaan op haar eigen leven. Ze opereren haar tijdens de zwangerschap en het lijkt daarna goed te gaan met moeder en kind. De ouders vertrouwen op Gods Voorzienigheid en zijn zorg voor hun gezin. Ook als alles anders loopt dan ze hadden gehoopt. Op 21 april wordt de kleine Gianna Emmanuela geboren, een gezonde baby. Maar moeder Gianna wordt steeds ernstiger ziek en kan nauwelijks haar pasgeboren baby nog vasthouden. Na een week van intens pijnlijk lijden sterft ze op 28 april, 39 jaar jong. Haar liefde als moeder heeft ze tot het uiterste gegeven: ze heeft zichzelf gegeven uit liefde, om het leven van haar kind te redden. Net zoals Jezus zijn leven uit liefde voor ons heeft gegeven om ons mensen te redden.

“Het geheim van geluk is om in het moment te leven
en God te bedanken voor alles
wat Hij, in zijn goedheid,
dag na dag aan ons geeft.”
(Gianna)

God, wij danken U voor het inspirerende leven van de heilige Gianna.
Zegen alle moeders, dat zij naar haar voorbeeld en op haar voorspraak
door alles heen blijven vertrouwen op uw Voorzienigheid.
Dat wij allen de heiligheid van het leven in de moederschoot blijven beschermen.

Kijk hier voor een kort (Engelstalig) filmpje over de H.Gianna Molla.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.