Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat

22 oktober: H. Johannes Paulus II (1920-2005) – Paus

Die intense blik van Johannes Paulus als hij je aankijkt, dat kan ik me nog goed herinneren! Wat bijzonder dat we een heilige paus hebben die velen van ons ook echt hebben meegemaakt. In 1985 is hij zelfs een aantal dagen in Nederland op bezoek geweest.

Karol Jozef Wojtyla is in 1920 in Wadowice in Polen geboren in een diepgelovig arbeidersgezin. Zijn jeugd wordt getekend door veel verdriet: eerst overlijdt zijn moeder als hij zelf 8 jaar is, vervolgens zijn broer als hij 12 jaar is. Hij blijft alleen met zijn vader achter en samen vinden ze troost en kracht bij Jezus in het Heilig Sacrament en bij Moeder Maria. In 1941 verliest hij ook nog zijn vader die in de oorlog als legerofficier is gedeporteerd naar Duitsland. Zelf is hij net voor het begin van de Tweede Wereldoorlog begonnen met de studie literatuur en filosofie. Tijdens de oorlog moet hij stoppen en gaat werken in een steengroeve en een natriumfabriek. Een jaar na het overlijden van zijn vader begint hij zijn studie aan het seminarie ondergronds en wordt in 1946 priester gewijd.

Na het behalen van een doctorstitel in de theologie in Rome, gaat hij terug naar zijn vaderland en vervult er verschillende pastorale en academische taken. Na eerst hulpbisschop van Krakau te zijn geweest, wordt hij in 1964 benoemd tot aartsbisschop en neemt hij deel aan het Tweede Vaticaans Oecumenisch Concilie. Hij is tot paus verkozen op 16 oktober 1978 en neemt de naam Johannes Paulus II aan. Op 22 oktober is hij geïnaugureerd. In zijn eerste preek spreekt hij krachtige woorden die zijn hele pontificaat samenvatten: “Vreest niet! Opent de deuren voor Christus!” Zijn grote liefde voor God en de mensen toont zich in zijn vele missionaire reizen: 250 bezoeken aan 129 landen! Zijn hart gaat in het bijzonder uit naar gezinnen, jongeren en zieken. Hij is degene die de Wereld Jongeren Dagen in het leven heeft geroepen. Tot de vele vruchten, die hij de Kerk als erfenis naliet, behoren vooral zijn zeer rijke uitingen van het Leergezag (o.a. 14 encyclieken), alsook de promulgatie van de Catechismus van de Katholieke Kerk en van het Wetboek van Canoniek Recht, zowel voor de Latijnse Kerk als voor de Oosterse Kerken.

Op 13 mei 1981 vindt er een aanslag op zijn leven plaats. Tijdens de rondrit over het Sint Pietersplein bij zijn woensdag audiëntie, wordt de paus meerdere keren beschoten. Hij overleeft de aanslag op wonderbare wijze en schrijft dat later toe aan de bijstand van Maria van Fatima. Na zijn lange herstelperiode gaat hij zelfs in de gevangenis op bezoek bij de Turkse man die hem heeft beschoten en de paus schenkt hem vergiffenis.

De laatste jaren van zijn leven krijgt de paus veel gezondheidsproblemen, o.a. de ziekte van Parkinson. Zijn charismatische uitstraling verzwakt en men speculeert over zijn aftreden. Zelf heeft hij in een interview in 1995 gezegd dat hij de beëindiging van zijn pausschap helemaal aan God overlaat. God zal hem van zijn dienst ontheffen. Johannes Paulus wil tot aan zijn dood trouw blijven aan de kerk.  Op indrukwekkende wijze heeft hij de wereld deelgenoot gemaakt van zijn lijden en zijn standvastig volhouden tot het einde.

Op de vooravond van de (door hemzelf ingestelde) zondag van Barmhartigheid, staat het Sint Pietersplein vol met duizenden biddende mensen die het naderende einde voelen aankomen. Op 2 april 2005 sterft deze zo geliefde paus. Zijn 27 jaar pausschap hebben een onuitwisbare invloed op de wereld en de kerk gehad. Mede dankzij zijn gebed en inspanningen is er een einde gekomen aan het Communisme in oost Europa.

God,
rijk aan erbarming, Gij hebt de heilige paus Johannes Paulus
aan het hoofd willen stellen van heel uw Kerk;
wij bidden U: laat ons, onderricht door zijn leer, vol vertrouwen ons hart openen
voor de heilzame genade van Christus, de enige Verlosser van de mens.

Kijk dit ontroerende filmpje van Johannes Paulus en de kinderen.

Kijk hier naar een (snelle Engelse) cartoon tekenfilm met een diepe boodschap over de H.Johannes Paulus.

Kijk hier naar een korte (Engelstalige) film van Catholic Online over Johannes Paulus II

Bestel hier de twee stripboeken over het leven van Johannes Paulus en de prachtige film Karol.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.