Evangelie: Johannes 11, 17-27
Thema: Wie in Mij gelooft, zal leven, ook al is hij gestorven

 

Allerzielen jaar A - Vertelplaat
Vertel/kleurplaat
Allerzielen jaar A - Puzzel
Puzzel
Allerzielen jaar A - Werkje
Werkje

Kleurplaat

Op 1 november vieren we het Hoogfeest van Allerheiligen. In een feestelijke viering gedenken we dan alle bekende en onbekende heiligen die hun leven met Christus geleefd hebben en nu onze voorsprekers zijn in de hemel.

Op 2 november gedenken we alle mensen die gestorven zijn. Wij worden uitgenodigd hen met onze gebeden te begeleiden op hun weg naar de volledige opname in Gods allesomvattende Liefde.

Allerzielen is een dag van gebed voor allen die uit dit leven zijn heengegaan en nog niet voor altijd bij de Heer zijn. Daarbij hoort ook een bezoek aan het kerkhof, een traditie die tot op de dag van vandaag op vele plaatsen wordt voortgezet. Tijdens de eredienst (de Kerk heeft een eigen liturgie voor de overledenen) worden de namen van de overledenen van het afgelopen jaar genoemd.

Een mooie gelegenheid om ook met de kinderen te spreken over iemand uit hun omgeving die in de afgelopen tijd is overleden. Het bijgevoegde werkje geeft de mogelijkheid die naam op te schrijven en er een kaarsje bij te doen. Misschien kunnen de kinderen hun kaarsjes dan meenemen wanneer ze weer terug naar de kerk gaan en de kaarsjes met namen daar op het priesterkoor zetten.

De evangelietekst uit Johannes is een mooie bemoediging voor de kinderen. Jezus belooft dat allen die in Hem geloven, eeuwig bij Hem zullen leven. Daarom hoeven we nooit bang te zijn voor de dood, want dan worden we opgenomen in Gods eeuwige Liefde.

Ga eens met de kinderen een bezoek brengen aan het kerkhof en bid dan samen voor alle overledenen die daar begraven zijn. Dit is erg belangrijk en doen we te weinig. Zoals de Catechismus zegt: “Zij die sterven in de genade en vriendschap van God, maar nog niet volkomen gelouterd zijn, ondergaan, hoewel ze al van hun eeuwig heil verzekerd zijn, na hun dood een loutering ten einde de noodzakelijke heiligheid te verwerven om in de vreugde van de hemel te kunnen binnengaan. […] Laten wij dus niet moe worden hulp te bieden aan hen die heengegaan zijn en onze gebeden voor hen op te dragen.”(CKK 1030 en 1032)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.