Evangelie: Lucas 2, 22-40
Thema: Jezus, het Licht voor ons allen

 

opdracht (01)
Vertel/kleurplaat
Opdracht vd heer _ Werkje
Werkje
Opdracht van de Heer - Doordenkertje
Doordenkertje

We onderbreken even de gewone tijd door het jaar om het feest van de Opdracht van de Heer in de tempel (Maria Lichtmis) te vieren. Het is precies veertig dagen na Kerstmis en vandaag herdenken we dat het kind Jezus door Maria en Jozef naar de tempel in Jeruzalem werd gebracht om aan God te worden opgedragen. In de tempel vinden er twee bijzondere ontmoetingen plaats: met de oude Simeon en met de profetes Hanna. Door de heilige Geest verlicht, herkennen zij hun Heer en getuigen van Hem met vreugde. Een prachtig verhaal om in zijn geheel aan de kinderen te vertellen.

Op deze dag is het een mooi gebruik om iedereen uit te nodigen voor aanvang van de viering buiten de kerk te verzamelen. Iedere gelovige ontvangt een kaars in de hand. De priester en misdienaars komen ook buiten en dan worden eerst de inleidende gebeden voor dit feest gedaan met de zegening van de kaarsen. Dan worden de kaarsen ontstoken en gaan allen in processie samen de kerk binnen. Zo vieren we dat Jezus het Licht voor ons allen is. We trekken zijn huis (de kerk) binnen om Christus te ontmoeten in Woord en Sacrament.

Een mooi gebruik om ook samen met de kinderen te beleven, ook thuis kun je een kleine processie organiseren.

“Zie, onze Heer zal komen met macht,
en Hij zal een licht zijn voor de ogen van zijn dienaars.

(Jesaja 35, 4.5)

 

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.