Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat

H. Lidwina van Schiedam (1380-1433)
Maagd

 

De heilige Lidwina is een belangrijke Nederlandse heilige en de patrones van de chronisch zieken. In Schiedam is de herinnering aan haar nog springlevend. Tijdens 2e wereldoorlog is de binnenstad van Schiedam op haar voorspraak op wonderbare wijze gespaard gebleven terwijl de brandlucht van het door bombardementen verwoeste Rotterdam te ruiken was. Nog steeds wordt haar feest in Schiedam jaarlijks gevierd met een Hoogmis en een processie.

Lidwina is op Palmzondag 18 maart 1380 in Schiedam geboren als enige dochter in een arm gezin met acht broers. Als jong meisje heeft zij al het verlangen om haar leven aan God te wijden. Ze wil absoluut niet ingaan op een huwelijksaanzoek dat zij al op haar 12e krijgt, ook al ziet haar vader liever dat ze wel trouwt. Als ze 15 jaar is, gaat ze tijdens de strenge winter van 1394-1395 met haar vriendinnen een schaatstocht maken op de Maas. Daarbij komt ze ten val en breekt haar rib.

Thuis leggen ze haar op bed en daar komt ze de rest van haar leven niet meer vandaan. Waarschijnlijk door gebrek aan aandacht en adequate medische verzorging, krijgt ze veel pijn, koorts en gezwellen. Door koudvuur raakt ze verlamd en voedsel kan ze nauwelijks binnenhouden. Ze leeft van de Heilige Communie die de priester haar regelmatig komt brengen. In het begin is ze (begrijpelijkerwijs) opstandig dat ze niet meer uit bed kan komen. De priester leert haar het lijden te dragen in verbondenheid met het lijden van Christus en haar dagen ritme te geven door de getijden te bidden (zoals kloosterlingen dat meerdere malen per dag doen). Hij leert haar ook haar lijden op te dragen voor de redding van de zielen in het vagevuur. Zo leert zij betekenis te geven aan haar intense lijden wat haar helpt het te aanvaarden.

Veel mensen komen haar bezoeken en om hulp vragen. Ze deelt uit aan de armen wat anderen haar geven. Ze krijgt ook regelmatig visioenen, vooral haar engelbewaarder verschijnt haar. Verschillende keren ziet zij in haar visioen van het paradijs een rozenstruik. Haar engelbewaarder vertelt haar dat ze pas zal sterven als die rozenstruik in volle bloei staat. Dat is de reden dat zij vaak met een roos afgebeeld wordt.

Na een ziekbed van 38 jaar sterft Lidwina op 14 april 1433. Haar feestdag is 14 juni, de dag waarop haar relieken in 1871 weer uit België teruggekomen zijn. Tijdens de Reformatie waren de relieken heimelijk weggebracht naar België. De heilige Lidwina heeft te midden van haar intense lijden getuigd van een groot geduld en een diepe liefde voor God en haar medemensen.

God,
Gij toont ons in de heilige maagd Lidwina
een indrukwekkend voorbeeld van liefde en lijdensmoed.
Schenk ons op haar voorspraak de genade
de beproevingen van dit leven omwille van U te dragen
en anderen uit liefde tot U te helpen.
Leid ons zo langs uw wegen naar de eeuwigdurende vreugde.

 

Kijk hier naar een boeiende aflevering van Roderick zoekt licht over Lidwina van Schiedam.

Zie hier de uitgebreide biografie op de site van de Liduina basiliek in Schiedam. Dit is een prachtige basiliek om met kinderen te bezoeken en het zilveren beeld, de reliekschrijn en de schilderijen over Liduina’s leven te bekijken!

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.