Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat ©Crafty Little Blessing

 

14 juli: H. Kateri Tekakwita
(1656-1680)

Kateri is de eerste inheemse Noord Amerikaanse vrouw die heilig is verklaard. Ze is geboren in 1656 in de staat New York in een Mohawk Indiaanse stam waarvan haar vader het opperhoofd is. Haar moeder is een christen en leert haar al vroeg God lief te hebben en te bidden. Kateri en haar familie krijgen allemaal de mazelen als ze vier jaar is. Haar broer en beide ouders sterven eraan. Zij is de enige die overleeft en ze blijft daarna altijd lelijke littekens op haar gezicht houden waar ze mee gepest wordt. Ook is het zicht in haar ogen door de ziekte verminderd. Vandaar haar bijnaam ‘Tekakwitha’ wat betekent ‘zij die overal tegenaan botst’.

Haar oom neemt de zorg voor haar op zich maar hij haat het Christelijke geloof. Al op jonge leeftijd wil haar oom haar uithuwelijken maar Kateri wil haar leven aan God toewijden en uit liefde voor Jezus ongetrouwd blijven. Ze straffen haar door haar extra werk te laten verrichten wat ze rustig en goed doet. Op 18-jarige leeftijd begint ze in het geheim met haar voorbereiding om katholiek te worden. Uiteindelijk geeft haar oom toestemming op voorwaarde dat ze niet zal proberen hun Indiaanse dorp te verlaten. Verschillende dorpsgenoten maken haar belachelijk vanwege haar keuze om katholiek te worden.

Op Paaszondag 5 april 1676 wordt ze opgenomen in de katholieke Kerk door het Heilig Doopsel. Twee jaar later moet ze vluchten vanwege bedreigingen en valse beschuldigingen. Ze gaat naar een Christelijk inheems dorp in Canada. Daar valt ze op door haar zachtmoedigheid, haar vriendelijkheid en haar goed humeur. Op het Kerstfeest in 1677 mag ze voor het eerst Jezus in de heilige Communie ontvangen. Op het feest van Maria Boodschap in 1679 doet zij een belofte van eeuwige maagdelijkheid. Zij offert zichzelf ook aan Moeder Maria als haar eigen dochter. Kateri leert kinderen bidden en werkt met oude en zieke mensen. Ze gaat graag dagelijks naar de Heilige Mis. Ze staat bekend om haar grote liefde voor Jezus in het Heilig Sacrament en haar devotie voor zijn Kruis.

De laatste jaren van haar leven lijdt ze onder een ernstige ziekte waaraan ze vlak voor haar 24e verjaardag overlijdt. Haar laatste woorden zijn: “Jezus, ik hou van U.” Men vertelt dat haar gezicht kort na haar dood weer helemaal gaaf wordt en een prachtige glans krijgt. Kateri belooft vóór haar dood aan haar vrienden dat ze hen zal blijven liefhebben en voor hen in de hemel zal bidden. Verschillende wonderlijke genezingen hebben op haar voorspraak plaatsgevonden.

Heilige Kateri,
Lelie van de Mohawk indianen,
Jouw liefde voor Jezus,
was zo sterk en standvastig.
Help ons om vol te houden
als we het moeilijk hebben.
Bid dat ook wij Jezus meer en meer liefhebben
en onze naasten dienen.

Kijk hier naar een kort (Engelstalig) filmpje over de H.Kateri
Kijk hier naar een (aan kinderen) voorgelezen verhaal met plaatjes.

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar B kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar B
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.