Evangelie:
Thema:


afbeelding
 

 


kleurplaat ©Crafty Little Blessing

11 augustus: H. Clara van Assisi (1193-1253)

“Zalig gij die arm zijt, want aan u behoort het Rijk Gods” (Lucas 6, 20)

Clara (Chiara in het Italiaans) is de oudste dochter van de welgestelde Favorino Sciffi, Graaf van Sasso-Rosso en zijn vrouw Ortolana. Ze groeit op in verfijnde rijkdom en valt als kind al op door haar gebedsleven en haar verlangen naar een dieper geestelijk leven. Haar vader wil zijn mooie dochter graag uithuwelijken maar Clara heeft andere plannen.

Als ze achttien jaar is, hoort ze de H. Franciscus preken over de armoede uit liefde voor Christus. In het geheim heeft ze daarna een gesprek met Franciscus. Het zet haar hart in vuur en vlam voor Jezus. In haar mooiste jurk gaat ze naar de Palmzondag viering. De bisschop komt persoonlijk naar haar toe om haar een palmtakje te geven en dat is voor haar het teken dat ze haar roeping mag gaan volgen. Midden in de nacht verlaat ze haar ouderlijk huis en wordt door Franciscus en zijn medebroeders opgewacht bij het kapelletje Porziuncula. Ze legt haar rijke kleding af en Franciscus knipt haar haren af. Van Franciscus ontvangt ze een ruw habijt en een dikke sluier en ze wijdt zichzelf geheel toe aan Christus.

Franciscus plaatst haar tijdelijk (in de leerschool) bij de Benedictinessen waar haar woedende vader haar met dwang probeert weg te halen. Clara is echter standvastig in haar besluit. Ruim twee weken nadien komt haar eigen zus zich ook bij haar voegen en uiteindelijk zelfs haar moeder. Franciscus vindt later voor hen een onderkomen in de armoedige kapel van San Damiano en zo ontstaat de eerste kloostergemeenschap van de Clarissen. Clara is tot aan haar dood, bijna 40 jaar later, de abdis. Clara en haar zusters leven in grote evangelische armoede en nederigheid. Clara spreekt vaak met Franciscus en heeft grote invloed op zijn leven en werk. Haar Regel is geïnspireerd door de regel van Franciscus.

Clara heeft een grote liefde en devotie voor Jezus in het Heilig Sacrament. Op een dag in 1224 naderen er soldaten om de stad Assisi aan te vallen. Clara haalt snel het H. Sacrament uit het Tabernakel en plaatst dat op de muur van het klooster zodanig dat de soldaten het zien. Biddend op haar knieën smeekt ze God om de zusters te sparen. De aanvallers worden door een plotselinge vrees bevangen en slaan op de vlucht. Niemand in het klooster of in de stad raakt gewond!

Clara is de laatste jaren van haar leven ziek en lijdt veel. Toch kan ze met vreugde zeggen: “Ze zeggen dat wij te arm zijn. Maar kan een hart dat vervuld is van de oneindige God wel arm genoemd worden?”

God, door uw barmhartigheid
hebt Gij in de heilige Clara de liefde tot de armoede gewekt.
Laat ons op haar voorspraak in armoede van geest Christus navolgen
en U eenmaal aanschouwen in het Rijk der hemelen.

Kijk hier naar een kort (Engelstalig) filmpje over de H.Clara

Kijk hier naar een (Engelstalige) geanimeerde kinder tekenfilm over de H.Clara.

Kijk hier naar een geanimeerde kindertekenfilm van My Catholic Family (EWTN) over de H.Clara

Extra kleurplaten en downloads voor deze zondag

Met ons abonnement voor Liturgisch jaar A kun je extra kleurplaten en teksten downloaden. Dit abonnement kan je aanschaffen in onze webwinkel, klik daarvoor op onderstaande knop.
Abonnement Liturgisch jaar A
Als je al een abonnement afgesloten hebt, dien je bovenaan te pagina in te loggen op je account (met je e-mailadres of gebruikersnaam) om de extra informatie in te zien.