Info & Advies

ma/di/do 10.00-16.30 uur
013 - 528 59 81

wo/vr  10.00-13.00 uur
06 - 220 40 533

Facebook

Volg Samuel Advies ook op Facebook!

like ons op facebook

Webwinkel

• Met uw bestelling ondersteunt u het werk van Samuel Advies!

Boeken Films & muziek Leeftijd Liturgie & Catechese Cadeaus Advent & Kerst 40-dagen & Paastijd Kaarten Advent / Kerst 2018

Toon alle producten


Uitgebreid zoeken
Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.
Home Advies Vormselvoorbereiding

Vormselvoorbereiding

Op weg naar het Sacrament van het Heilig Vormsel:

Tegenwoordig is er bij kinderen weinig geloofskennis aanwezig wanneer zij zich aanmelden voor de voorbereiding op het heilig Vormsel. Vaak hebben ze de kerk voor het laatst gezien bij hun Eerste H. Communie en/of met Kertmis en melden ze zich aan voor het Vormsel omdat het (volgens hun ouders) “erbij hoort”. Maar juist dit sacrament vraagt om een bewuste geloofskeuze van elke vormeling!

VormselvieringHet is daarom nodig dat zij zich eerst zich opnieuw de vraag te stellen of God bestaat! Vervolgens kunnen ze kijken naar Zijn Plan met ons. Pas dan kunnen ze beslissen of ze bereid zijn Hem een plaats in hun persoonlijke leven te geven. Hiervoor zullen ze keuzes moeten maken en op een andere manier gaan leven, anders dan niet gelovige leeftijdsgenoten. Het is dus zaak dat de voorbereiding op het Sacrament van het heilig Vormsel aanzet tot nadenken over levensvragen, tot verdieping in de Persoon van Jezus en tot het openen van ons hart voor de heilige Geest.

De keuze voor het juiste project voor de voorbereiding is belangrijk, maar doorslaggevend is hoe wij ermee omgaan. Te vaak ontaardt de voorbereiding in het snel invullen van de werkmap (‘huiswerk’) en vinden door tijdsdruk, angst of onvermogen echte geloofsgesprekken niet plaats. In deze tijd zijn we al “blij” als we weer een groepje tieners kunnen “afleveren bij de pastoor”.

Toch wordt deze kinderen de kans ontnomen om werkelijk te gaan geloven, om werkelijk een relatie aan te gaan met Jezus, wanneer zij niet bevraagd worden op hun geloof! Elke vormeling moet gaan verlangen naar God in zijn leven, anders is zijn belofte een loze belofte en houdt het geen stand. Een goede voorbereiding moet aanzetten tot een levend geloof. Hoe en met welk boek is dan een bijkomstigheid.

Natuurlijk helpt het als begeleiders goede informatie krijgen en als de taal in het werkboekje hen aanspreekt. Praktisch is het wanneer er niet teveel bijeenkomsten en/of vieringen zijn (ofschoon geloof vooral beleefd en gevierd moet worden!) Al deze kleine zaken kunnen helpen om het grote Godsplan zichtbaar en tastbaar te maken voor onze jong volwassenen. Vandaar dat Samuel verschillende projecten aanreikt. Zij zijn alle drie goed en betrouwbaar van inhoud en kwaliteit en geschikt voor gebruik op de Rooms-katholieke school of in de parochie.

Vormselproject - Sta op en ga

Vormselproject - Sta op en gaVormselproject: eigen uitgave van Samuel Advies (2014), waarin levensvragen worden gesteld binnen 6-7 meetings. (=ontmoetingen) Vormelingen maken van tevoren de werkmappen en komen samen in groepen van 6-10 (max.) om onder begeleiding met elkaar van gedachte te wisselen over hun bevindingen (gebed, gesprek en spel).
Geschikt voor werkgroep, hulpouders en/of in school.
Handleiding voorzien van heldere doelstellingen, tips en programma.

Vormselproject - In vuur en vlam

Vormselproject - In Vuur en VlamEen gloednieuw vormselproject van Liesbeth Stalmeier met veel actie voor de jongeren en gebruiksgemak voor de begeleiders. De vormgeving is spetterend en het materiaal zit vol verrassingen. In zes bijeenkomsten wordt de vormeling voorbereid op het zelf kiezen voor Jezus en zijn missie. De hoofdstukken hebben krachtige thema’s als ‘Vuur’, ‘Contact’, ‘Ik geloof’ en ‘Uitdragen’.

Dit werkboek is full colour uitgevoerd. In het pakket zitten verder: 6 geplas­ti­fi­ceerde kaarten met de 7 sacramenten, de tekst van de geloofs­belijdenis, de teksten van het Onze Vader en het Wees Gegroet, de Tien Geboden, de bijbel­tekst uit Johannes over de gave van de heilige Geest en de 7 werken van barm­hartigheid. Verder nog een invulkalender waar belangrijke kerkelijke feesten en verjaardagen op ingevuld kunnen worden.

Vormselproject - Vorm-fun

Vormselproject Vorm-funDe vormgeving is modern, volledig full colour en vanaf deze nieuwe uitgave aangevuld met een eigen website: www.vormfun.nl Op deze website vinden de leerlingen verdere informatie, filmpjes, songs, gebeden en een online-Bijbel. Op de site staat eveneens de handleiding voor de begeleiders met didactische tips, achtergrondinformatie, oplossingen van de vele puzzels en liturgische suggesties voor verschillende vieringen. De opbouw houdt rekening met de nieuwste aandachtspunten van het Directorium Catecheticum en omvat totaal 20 lessen, die in aantal variabel zijn.

 

Voor allerlei materialen voor de Vormselvoorbereiding zie onze webwinkel.