Info & Advies

ma/di/do 10.00-16.30 uur
013 - 528 59 81

wo/vr  10.00-13.00 uur
06 - 220 40 533

Facebook

Volg Samuel Advies ook op Facebook!

like ons op facebook

Webwinkel

• Met uw bestelling ondersteunt u het werk van Samuel Advies!

Boeken Films & muziek Leeftijd Liturgie & Catechese Cadeaus Advent & Kerst 40-dagen & Paastijd Kaarten Advent / Kerst 2018

Toon alle producten


Uitgebreid zoeken
Bekijk mandje
Uw mandje is momenteel leeg.
Home Materiaal Tienerkwartier

Tienerkwartier

Tienerkwartier - tijdelijk 30% korting!In deze tijd waar een groot gebrek is aan kennis over God en Zijn Kerk, doet Samuel Advies een aanbod aan tieners van 11 tot 16 jaar om op eigen niveau het Woord van God tot zich te laten komen en ook door te laten werken in een eerlijk gesprek met elkaar. Hiervoor presenteerde Samuel Advies onlangs het nieuwe project “Tienerkwartier”

Uitgangspunten

Uitgangspunten zijn dat wij de tieners na het Vormsel bij de kerk willen houden. Zij zijn kostbaar voor God en Hij wil ze graag ontmoeten op hun niveau. Tegelijk willen tieners best weten wat God wil en aan hen vraagt. Ze zijn op deze leeftijd heftig bezig om zichzelf een identiteit aan te meten en richting te geven aan hun leven. Daarbij hebben ze veel aandacht voor hun leeftijdsgenoten en de normen en waarden die daar belangrijk worden gevonden. De beeldvorming onder hen wordt sterk beïnvloed door ‘de media’ Wanneer we nalaten om naast deze bronnen de christelijke denkbeelden aan te reiken, betekent dit mogelijk de teloorgang van een hele generatie. Voor de praktijk in de Kerk mogen we stellen: Laat de parochie dit na, dan werkt ze ongewild mee aan haar eigen ondergang.

Tienerkwartier is een methode om met tieners Gods Woord te onderzoeken en te vieren. Niemand laat zich iets gezeggen. Ieder gaat zelf kijken wat er geschreven staat en wisselt hierover van gedachten met leeftijdsgenoten. Zij doen dit niet naar willekeur. Het project reikt vragen aan volgens het uitgekiend principe ‘Hoofd-Hart-Handen’ Dit houdt in: Observatie – interpretatie en toepassing. Kort gezegd: Wat staat er? Hoe denk jij erover? Wat ga je ermee doen? In deze lichtvoetige werkwijze kan de Geest van God zijn werk doen. Hierom wordt altijd eerst met een gebed gevraagd.

Liturgisch rooster

Tienerkwartier volgt het liturgisch rooster. De map is compleet en bevat alle zondagsevangeliën van de jaren A, B en C. Het dient als tienerwoorddienst, waarbij tieners tijdens de Dienst van het Woord (het eerste deel van de eucharistieviering tijdens de lezingen en de preek) in een nevenruimte (liefst zo dicht mogelijk bij de liturgische ruimte) op eigen niveau het Woord tot zich nemen. Deze situatie is vergelijkbaar met de kinderwoorddienst voor jonge kinderen, waarvoor Samuel Advies al de succesvolle reeks “Met kinderen het Woord vieren” heeft uitgebracht. Toch zijn er verschillen. De bronteksten zijn in het Tienerkwartier dezelfde als in de kerk die dag gelezen worden. Geen kinderverhalen, geen kinderpraat, maar alles op maat.

Voorbeeld Tienerkwartier Om dit te kunnen realiseren doet dit project geen extra zwaar beroep op de parochie. Het gaat uit van de voorzieningen die er vaak al zijn. In principe zijn er twee begeleiders nodig die elkaar kunnen steunen. Geweldige exegetische kennis is niet vereist. Maar het project geeft aan dat een goede voorbereiding door de begeleiding wel een voorwaarde is voor een goed geloofsgesprek met de tieners.

Achtergrondinformatie wordt summier verstrekt om vooral de eigen geest te laten werken en die van God. Buiten enkele wetenswaardigheden die nodig zijn voor een goede plaatsing van de kernboodschap geeft het Tienerkwartier ruimte aan de oefening. Wetenschappelijke verdieping kan ieder op eigen initiatief altijd vinden in de talrijke boeken die er zijn en op internet.

Aan het project zijn handige zoeklijsten op evangelie en op thema toegevoegd, waardoor Tienerkwartier ook heel bruikbaar is voor activiteiten buiten de zondagse vieringen, zoals navorming bij tienerclubs, Bijbelstudiegroepen voor jong gelovigen, of als vervolg op de (Youth) Alphacursus. Je kunt door de praktische lijsten gemakkelijk vinden welke lezing bij welk thema zou kunnen passen, of andersom.

Tijdelijk 30% korting

De aanschafprijs van dit omvangrijk project (A,B en C, compleet in één band) is € 57,50. Ter introductie en om tegemoet te komen aan minder draagkrachtige parochies geeft Samuel Advies tot 1 december een korting van 30%, waardoor de prijs komt op € 40,25